Statushouders aan het werk bij fietsondernemer Erwin van der Linde

Statushouders aan het werk bij fietsondernemer Erwin van der Linde
Anwil, Michael en Yusuf kregen een intern leerwerktraject over het onderhoud van verhuurfietsen.

Erwin van der Linde nam drie statushouders onder zijn hoede. Samen met Arnold Boon van Polaris Veritas begeleidt hij hen tijdens hun opleiding tot fietstechnicus. Dat gaat niet vanzelf, maar de resultaten zijn de moeite waard, vertelt Arnold.

Op Texel is Van der Linde Fietsen een bekende naam. Erwin van der Linde investeert graag in opleiding en coaching voor zijn team. Toen hij werd benaderd voor de begeleiding van drie statushouders, pakte hij dat traject enthousiast op. Arnold Boon van Polaris Veritas begeleidde het traject, dat begint met de aankomst van Awnil, Michael en Yusuf op Texel. De Syriër, Eritreër en Afghaan ontvluchtten hun land, kregen een verblijfsvergunning en kwamen bij toeval op het grootste Waddeneiland van Nederland terecht.

Rustig leren

“Erwin van der Linde heeft altijd veel aandacht voor de medemens”, zegt Arnold Boon. “Het is niet voor niets dat heel veel jongens en meisjes met vakantiewerk hier gewoon blijven plakken. Ook zonder opleiding. Dus natuurlijk waren Anwil, Michael en Yusuf welkom.” Arnold schreef een intern leerwerktraject voor de jongens over het onderhoud van verhuurfietsen. “We wilden dat ze rustig konden leren", zegt hij. "Dus toen hebben we een aparte werkplaats opgezet, niet voorin de zaak maar achter. Daar kunnen ze in een veilige omgeving oefenen.”

Nu staat daar een trotse fietsenverhuurder uit Eritrea die kan uitleggen wat hij doet”

Techniek verbindt

De aparte werkplaats is het begin van het succes. “Daar leerden ze met hun handen én hun hoofd.” De jongens krijgen extra begeleiding. Ze beoordelen binnenkomende fietsen. “Wat is er fout, ga de lijst af, repareer de fouten, doe de eindcontrole, check de remmen en versnellingen. Dat gaat super.” Maar hoe communiceer je als je elkaars taal niet spreekt? “Ja, dat is hét probleem", zegt Arnold. Techniek verbindt. En voor al het andere is daar de leermeester en begeleider Ammar – hij spreekt zowel Nederlands als Arabisch.

“Erwin van der Linde heeft altijd veel aandacht voor de medemens”, zegt Arnold Boon. “Het is niet voor niets dat heel veel jongens en meisjes met vakantiewerk hier gewoon blijven plakken."
“Erwin van der Linde heeft altijd veel aandacht voor de medemens”, zegt Arnold Boon. “Het is niet voor niets dat heel veel jongens en meisjes met vakantiewerk hier gewoon blijven plakken."

Taal en fietstechniek

Toch is het fijn als Anwil, Michael en Yusuf ook na hun inburgeringstraject beter Nederlands leren en daar zijn ze nu druk mee bezig. De opleiding die ze volgen, heet ‘Taal en fietstechniek’. Speciaal voor hen opgezet en mogelijk gemaakt door persoonlijke OOMT-loopbaanvouchers. “Ze hoeven geen dingen te leren die niets met het vak te maken hebben. Wél vaktermen, maten opmeten, klantcontact, namen van gereedschappen.” Ze worden serieus genomen door de fietsspeciaalzaak. “Als medewerker én als mens", benadrukt Arnold.

Vast contract

De een wil met verkoopfietsen werken, de ander met verhuurfietsen. Dat kan allemaal, in overleg. Maar het mooiste: alle drie de jongens hebben nu een vast contract bij Van der Linde verdiend. Het begeleiden naar werk is dus gelukt.
Arnold: “Nu staat daar een trotse fietsenverhuurder uit Eritrea, die kan uitleggen wat hij doet. En weet je wat nog het leukst is? Deze drie jongens begeleiden nu samen weer een stagiair uit Syrië, Mohammed. De cirkel is zo rond als een fietswiel.”

Het complete verhaal over Van der Linde Fietsen lees je in het Booster-magazine van 2023.

Dit artikel is gesponsord door OOMT.

Lees ook van OOMT: Gastvrijheid - hoe pak je dat aan? Kijk hier het webinar terug

Haagse bezuinigingen: 'Overheid trekt handen van aanpak fietsdiefstal'

Haagse bezuinigingen: 'Overheid trekt handen van aanpak fietsdiefstal'

Het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) houdt zich vanaf januari niet langer bezig met fietsdiefstal. De organisatie, die volledig wordt gefinancierd door de overheid, maakt die keuze vanwege Haagse bezuinigingen. Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) is teleurgesteld en wil juist extra aandacht voor het dossier.

Paul Scholten aan de slag bij Ebike Factory

Paul Scholten aan de slag bij Ebike Factory

De afgelopen twee jaar werkte Paul Scholten in een fietsenwinkel, maar het bloed van vertegenwoordiger begon weer te stromen. Sinds kort is hij aan de slag als accountmanager Zuid-West Nederland bij Ebike Factory. In deze rol gaat hij de merken Advanced, Reany en CaGobike vertegenwoordigen.

De steun van belangrijke aandeelhouders en crediteuren komt op een cruciaal moment voor Accel Group. Foto: Accel Group.

Accell Group krijgt steun van schuldeisers voor herkapitalisatie

Accell Group kan verder met het herstructureren van haar financiële positie nu het voldoende steun heeft gekregen van belangrijke belanghebbenden. "De implementatie van de herkapitalisatie zal een duurzame financiële en operationele basis creëren om onze strategie uit te voeren", aldus het bedrijf. Ze geven aan dat zo'n 80 van de belanghebbenden en schuldeisers hun steun hebben toegezegd voor de herkapitalisatie.

Hoop op overname na faillissement Stella

Hoop op overname na faillissement Stella

Stella is failliet verklaard, zo heeft curator Frans van Oss bevestigd. Afgelopen dinsdag vroeg de fietsfabrikant uit Nunspeet al uitstel van betaling aan. Ondanks verwoede pogingen om het tij te keren, leed Stella geruime tijd verlies.