Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en voordelig. Maar het kan ook gevaarlijk zijn, blijkens het aantal fietsers dat verkeersslachtoffer wordt. Bij fietsongelukken vormt hoofdletsel een groot risico. Vorig jaar liepen 12.500 fietsers na een ongeluk hersenletsel op, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Het dragen van een helm kan de kans op ernstig of dodelijk hoofdletsel met tot wel 70 procent verminderen, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op basis van onderzoek. Toch is het dragen van hoofdbescherming nog niet ingeburgerd in fietsland Nederland.
Het ministerie nam daarom het initiatief tot een campagneweek, die deze woensdag van start is gegaan. Het doel ervan is fietsers bewust te maken van het belang van de fietshelm, zonder meteen een helmplicht op te leggen. De campagne is gericht op alle soorten fietsers, van jonge kinderen tot senioren, en benadrukt dat een helm een eenvoudige maatregel is die grote voordelen kan hebben voor de veiligheid.
De overheid ziet een belangrijke rol weggelegd voor de vakhandel. De campagne biedt een goede gelegenheid om klanten te wijzen op de voordelen van fietshelmen en tegelijkertijd de verkoop te stimuleren. Deelnemende ondernemers dragen niet alleen bij aan de verkeersveiligheid, maar kunnen ook hun zichtbaarheid in de lokale gemeenschap vergroten.
Spandoeken en flyers
In zeven provincies (Noord-Brabant, Gelderland,Utrecht, Limburg, Groningen, Drenthe en Flevoland) en de gemeente Den Haag worden kortingsacties ondersteund waarbij consumenten tussen de 20 en 25 euro korting krijgen op de aanschaf van een goedgekeurde fietshelm. Deelnemende dealers kunnen de aangeboden kortingen declareren bij hun betreffende overheidsinstantie.
Ook kan de vakhandel gebruikmaken van speciale promotiematerialen. Posters, spandoeken, beach flags en flyers zijn gratis beschikbaar via de Partnersite Verkeersveiligheidscampagnes. Bovendien kun je via zetjefietshelmop.nl eenvoudig gepersonaliseerde posters maken met de eigen bedrijfsnaam erop.
Breed gedragen
De campagne wordt breed ondersteund door branchepartijen en maatschappelijke organisaties, waaronder BOVAG, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, VeiligheidNL, RAI Vereniging en Artsen voor Veilig Fietsen. Ook provincies en gemeenten werken mee aan de uitvoering en promotie van de campagne.
Zet ‘m op! wordt afgetrapt op de Dag van de Fietshelm, een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, Hersenstichting Nederland en HersenStrijd. De sinds 2022 jaarlijks terugkerende dag vraagt aandacht voor het belang van de fietshelm en gaat gepaard met allerlei voorlichtingsactiviteiten en kortingsacties.