Gesponsord

ANWB: 'Stabilisering fietsdiefstal, maar verdere aanpak problematiek blijft nodig'

ANWB: 'Stabilisering fietsdiefstal, maar verdere aanpak problematiek blijft nodig'
Joris Smink, salesmanager Tweewiel bij de ANWB.

De diefstalcijfers zijn nog lang niet op het niveau waarop ze zouden moeten zijn, maar de ANWB ziet overduidelijk verbeteringen. Reden voor de ANWB om dealers tegemoet te komen en de voorwaarden her en der iets soepeler te maken. Dealers krijgen bovendien nog betere verkoopsupport dankzij de vernieuwde marketingportal.

“Onze droom is en blijft om heel Nederland zorgeloos op de fiets te krijgen. Als ANWB dragen we daar een steentje aan bij door te streven naar betaalbare fietsverzekeringen. Door de diefstalproblematiek ontstond er druk en hebben we de afgelopen jaren diverse acties moeten nemen, zoals de verplichting van een tweede, ART2 goedgekeurd slot op e-bikes. We zien nu dat alle maatregelen de diefstalfrequentie in onze portefeuille afremmen. Maar we zijn er nog niet; we moeten samen stappen blijven zetten om de fietsverzekering betaalbaar te houden en te voorkomen dat mensen als gevolg van het toegenomen diefstalrisico minder snel een nieuwe fiets kopen”, zegt Joris Smink, Salesmanager Tweewiel bij de ANWB.

Verdere verbetering

Op het B2B Festival in Den Bosch ging de ANWB in gesprek met dealers over de diefstalproblematiek en daagde hen uit om met ideeën te komen die bijdragen aan verdere verbetering. “We hebben open gesproken over bijvoorbeeld de opbouw van de premies waarin onder meer de dealermarge en herlevering van fietsen – met volledige marge – zijn verwerkt”, zegt Smink. “Ook hebben we het gehad over de samenwerkingsstructuur met gemeenten en politie na diefstal en de toegevoegde waarde van een fietsregistratiesysteem. Hoe mooi zou het zijn als je een centrale database hebt waarin alle fietsen geregistreerd staan en alle marktpartijen kunnen zien wie eigenaar is? We hebben veel food for thought.”

Hoe mooi zou het zijn als je een centrale database hebt waarin alle fietsen geregistreerd staan en alle marktpartijen kunnen zien wie eigenaar is?”

Versoepelingen

Voor het nieuwe fietsseizoen zet de ANWB de huidige lijn voort. Kortom, ze blijft aandacht vragen voor diefstalpreventie, zonder dat er nieuwe, aanvullende verzekeringsvoorwaarden komen. Er volgen ook geen grote premiestijgingen behalve een indexering van 3 procent. Daarnaast vallen er wel enkele versoepelingen te noteren. “Op een aantal vlakken kunnen we tegemoetkomen aan wensen van dealers, omdat we door maatregelen ruimte hebben gecreëerd”, legt Smink uit.

Ruime acceptatiegrenzen

De ANWB heeft allereerst de acceptatiegrenzen verruimd. Zit de waarde van een fiets onder de vijftienduizend euro, dan komt die standaard in aanmerking voor een verzekering. “Voorheen was het zo dat je als dealer een fiets met een waarde tot tienduizend euro standaard kon verzekeren, zonder onze goedkeuring of extra voorwaarden. Die grens ligt nu op vijftienduizend euro. Dit is natuurlijk prettig voor dealers, wetende dat er steeds meer duurdere fietsen bijkomen”, legt Smink uit.

Ook veranderen de prijsgrenzen voor fietsen die de ANWB onder bepaalde voorwaarden toelaat. Eerst ging het om modellen met een waarde van tien- tot twintigduizend euro; nu ligt die bandbreedte op vijftien- tot vijfentwintigduizend euro. “Bij dat soort tweewielers, vaak extreem gepersonaliseerde modellen en aangepaste fietsen, kan je als dealer met ons in gesprek om er goedkeuring voor een verzekering voor te krijgen”, zegt Smink.

Track & trace vrijblijvend op aangepaste fietsen

De ANWB kiest er verder voor om track & trace niet meer verplicht te stellen op aangepaste fietsen, zoals duotweewielers, rolstoelfietsen en trikes. Die hebben in de regel een waarde van meer dan 4.500 euro en moesten in de oude situatie track & trace hebben om in aanmerking te komen voor een verzekering. “Maar in de praktijk zijn aangepaste fietsen veel minder diefstalgevoelig. Per april vervalt daarom de verplichting, maar natuurlijk mag je nog steeds op eigen initiatief track & trace toevoegen.”

Gemak met vernieuwde portal

Dealers kunnen ook dit seizoen op ondersteuning rekenen. De ANWB heeft haar marketingplatform een nieuwe uitstraling gegeven, verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Dealers loggen in SalesGarant, het extranet, in en kunnen vandaaruit door naar de marketingportal, zonder daar opnieuw in te loggen. “Dat scheelt een handeling en daarmee zijn we tegemoetgekomen aan de wens van onze dealers.”

We hebben ons marketingplatform een nieuwe uitstraling gegeven, verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt”

De marketingportal, die tevens een intuïtieve menustructuur heeft gekregen, is de plek waar dealers ondersteunende informatie over verzekeringsproducten vinden en POS- en campagnematerialen van de ANWB bestellen. Het is mogelijk om die te personaliseren met het bedrijfslogo.

Smink: “Je kunt als dealer in de portal ook social media posts downloaden. Dankzij een speciale, nieuwe koppeling deel je die nu direct op je Facebook- en Instagram-pagina’s. We hebben daarnaast narrowcasting toegevoegd, oftewel presentaties voor op het beeldscherm in je winkel. Op simpele wijze toon je bijvoorbeeld diefstalweetjes en -preventietips. Of de USP’s van de verzekeringen. Dit alles ondersteunt de verkoop.”

Dit artikel is gesponsord door ANWB.