ABUS steunt landelijke helmcampagne: 'Samen naar 25 procent helmgebruik'

ABUS steunt landelijke helmcampagne: 'Samen naar 25 procent helmgebruik'
Maarten Spanjaart adviseert om helmen als vast onderdeel in het verkoopgesprek mee te nemen.

Deze woensdag begint de landelijke campagne 'Zet 'm op', waarmee de overheid het gebruik van fietshelmen wil stimuleren. Maarten Spanjaart is namens ABUS betrokken. "Laat klanten een helm proberen als ze een e-bike gaan testen."

Minister Madlener kondigde in november aan werk te willen maken van het helmgebruik in Nederland. Op dit moment draagt slechts 4 procent van de fietsers een helm. De ambitie is om dit percentage de komende tien jaar te verhogen naar een kwart van de fietsers. Onderzoek wijst uit dat dit het kantelpunt is waarop kopieergedrag ontstaat en het gebruik vanzelf verder toeneemt.

De campagne Zet ‘m op moet de populariteit van de fietshelm een zetje geven. De Dag van de Fietshelm, die woensdag 16 april voor de vierde keer wordt gehouden, markeert naast het begin van de campagne ook de start van een speciale kortingsactie: in zeven provincies kunnen fietsers met korting een helm aanschaffen bij deelnemende winkels.

Samenwerking essentieel voor succes

Volgens Maarten Spanjaart, salesdirecteur bij helmenproducent ABUS, kan het initiatief alleen slagen als de hele branche meedoet. Ook daarom steunt ABUS de helmcampagne. “Vanuit het ministerie ligt er een duidelijke oproep aan de vakhandel om actief mee te doen. Vanuit ABUS hebben wij begin april een nieuwsbrief verstuurd naar onze klanten met informatie over de campagne en de kortingsactie. Het is belangrijk dat winkels goed geïnformeerd zijn en voldoende voorraad hebben”, zegt hij. De kortingsacties starten medio april, de looptijd verschilt per provincie.

Helmen steeds belangrijker voor ABUS

Dat de helm aan populariteit wint, merkt ABUS al langer. “In 2016 maakten helmen nog maar 6 procent uit van onze omzet. In 2024 is dat opgelopen tot bijna 40 procent”, vertelt Spanjaart. De helmplicht voor speedpedelecs in 2017 zorgde voor een eerste groeispurt. Tijdens de coronapandemie versnelde de ontwikkeling. “Steeds meer winkels begonnen toen naast sloten ook helmen te verkopen. Sindsdien is de omzet in helmen verdubbeld. Jaarlijks maken wij veel vakhandelaren blij met een persoonlijk afgestemd helmenassortiment. Helmen zijn inmiddels echt top of mind in de branche.”

De helm in het verkoopgesprek

Toch blijft het voor veel winkeliers een uitdaging om helmen actief aan te bieden. “Veel ondernemers vinden het lastig, omdat ze er zelf geen dragen”, zegt Spanjaart. “Maar veel klanten zijn er al eens op aangesproken door kinderen of kleinkinderen. Ze vinden het echt niet meer raar als de vakhandelaar het onderwerp aankaart. Uit onderzoek van het ministerie blijkt verder dat bij mensen die eerder al een helm gedragen hebben, bijvoorbeeld op de racefiets, de weerstand ook veel minder is.”

Hij adviseert om helmen een vast onderdeel van het verkoopgesprek te maken. “Bied een helm aan, net als een slot, tas of verzekering. Of maak een combideal: ‘Bij dit slot krijgt u korting op een helm’. Zo bied je een soort veiligheidspakketje aan.”

Ook tijdens een proefrit is er een kans: “Laat klanten een helm proberen als ze een e-bike gaan testen. Dan kun je zeggen: ‘We geven om jouw veiligheid: er gebeuren veel ongelukken met ernstig letsel. We zijn zuinig op jou als klant en adviseren een helm te dragen’. Dat vinden klanten niet raar, ze waarderen het dat je meedenkt.”

Samen naar 25 procent helmgebruik

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept fietswinkeliers op mee te werken aan het normaliseren van de fietshelm. Spanjaart: “Laten we met z’n allen werken aan meer helmgebruik, zodat het zich als een olievlek over het land verspreidt. Vanuit ABUS doen we dat met de juiste producten en de juiste ondersteuning en samenwerking met de vakhandel. Zo kunnen we het als branche gezamenlijk oppakken en toewerken naar die 25 procent.”

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler