Milieu en de tweewielerbranche: goed om dit te weten

Milieu en de tweewielerbranche: goed om dit te weten

Zorg voor het milieu is in onze huidige tijd niet meer weg te denken uit de actualiteit. Klimaatdoelstellingen, stikstofproblematiek, PFAS, het is aan de orde van de dag en de maatregelen om de aarde te beschermen houden overheden, ondernemers en de maatschappij bezig. Ook in onze branche hebben we er mee te maken en kunnen we iets doen. Goed voor de planeet én voor de omzet, win-win!

Ook in de fiets- en outdoorindustrie is er veel ruimte voor verbetering als het gaat om bescherming van mens en milieu. De vraag naar bijvoorbeeld functionele, waterdichte kleding, tassen en overige uitrusting is in deze branche groot en dit effect wordt vaak nog steeds verkregen met voor het milieu schadelijke stoffen.

Wat moet je onder meer weten om klanten goed te kunnen te informeren?

Wat is het probleem?

Neem PVC. Achter de afkorting PVC verbergt zich Polyvinylchloride. Deze nauwelijks afbreekbare kunststof wordt onder andere bij de productie van zeilen en tassen gebruikt. Het is niet alleen robuust en onderhoudsvriendelijk, maar ook waterdicht – een reden waarom PVC graag voor de productie van buitensportproducten wordt gebruikt. Bij de productie, het gebruik en het weggooien van PVC treden er echter talrijke problemen op.

Een daarvan zijn de ftalaten, die er vaak in aanwezig zijn. Ftalaten worden als weekmaker gebruikt, omdat PVC anders broos is. Al bij de productie worden giftige substanties gebruikt, die deels nog in het eindproduct aanwezig zijn.

Zo worden bij de productie van PVC bijvoorbeeld zware metalen en giftige chloorverbindingen gebruikt. Ook de basisstof voor PVC, het gas vinylchloride, geldt als kankerverwekkend en zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Gevaar voor mens en milieu

De aanwezige schadelijke stoffen en weekmakers leveren echter niet alleen voor de mens een gevaar op, maar zijn ook belastend voor het milieu. Bij het verwijderen of weggooien komen deze substanties in de grond, de lucht en het grondwater. Daarbij komt nog dat PVC alleen met een enorm verbruik aan energie en water kan worden afgebroken tot haar basiscomponenten. Daardoor is PVC feitelijk niet recyclebaar.

En verder?

Helaas zijn er meer schadelijke stoffen die worden gebruikt in onze branche, bijvoorbeeld PFC en PFAS. Bij PFC en PFAS gaat het om de zogenaamde fluorkoolstoffen. Dit zijn geperfluoreerde of polyfluoreerde chemische verbindingen, die al in de jaren ‘60 werden uitgevonden en sindsdien vooral voor de coating van textiel zijn gebruikt. Daardoor verkrijgen deze vuil, olie- en waterafstotende eigenschappen. Helaas heeft men pas achteraf ingezien, hoe gevaarlijk fluorkoolstoffen voor het milieu en de mens zijn.

Vooral perfluoroctaanzuur (PFOA) is een zwaar bekritiseerde stof. Dat komt onder andere doordat het praktisch niet biologisch afbreekbaar is. Zo is PFOA al in de gletsjers op alle continenten, in het bloed van ijsberen, in lokaal drinkwater en zelfs moedermelk aangetroffen. Reden voor outdoor& bikesport leverancier VAUDE om volledig af te zien van gebruik van PVC & PFC.

Alternatieven

Gelukkig zijn er wel degelijk oplossingen en alternatieven. Bijvoorbeeld het water- en winddichte Ceplex Green membraan. Dit milieuvriendelijke membraan is 100% PTFE- en PFC-vrij en bestaat voor 50% uit opgewerkt gerecycled materiaal, voornamelijk gewonnen uit oude PET-flessen. Ook voor de waterafstotende afwerking aan de buitenkant gebruikt VAUDE door te werken met ‘Eco Finish’ geen PFC, zoals overigens in de complete kledinglijn.

Green Peace Detox Commitment

Met deze en nog vele andere oplossingen leeft het Zuid-Duitse familiebedrijf de vrijwillig ondertekende Detox Commitment van Greenpeace na. Dit commitment verplicht de onderneming om uiterlijk in 2020 alle schadelijke substanties uit haar volledige aanvoerketen te elimineren. Deze substanties staan in een ‘Manufacturing Restricted Substance List’ (MRSL), die strenge grenswaarden stelt en een gebruiksverbod voor vele chemische substanties in het productieproces en het eindproduct oplegt. Belangrijk daarbij is dat de MRSL niet alleen betrekking heeft op het eindproduct, maar ook op alle chemische substanties die in het productieproces worden gebruikt.

Terug naar de vraag

De vraag naar functionele, waterdichte producten in onze branche kan dus wel degelijk beantwoord worden met duurzame en milieuvriendelijke producten. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Aqua fietstassenserie geproduceerd van PVC-vrij canvasmateriaal. De tassen zijn volledig waterdicht en worden 100% klimaatneutraal in Duitsland geproduceerd, daarbij compenseert VAUDE onvermijdbare uitstootgassen middels de milieubeschermingsorganisatie myClimate.

VAUDE loopt voorop in de ontwikkeling van verantwoorde én functionele producten, gemaakt met oog voor mens en milieu. Het afzien van PFC en PVC zijn hier slechts voorbeelden van. Op vaude.com   en in het duurzaamheidsreport op csr-report.vaude.com lees je meer over het gebruik van gerecyclede materialen en natuurlijke grondstoffen. Alle maatregelen die worden genomen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en milieubescherming komen samen in de Green Shape productvisie.

Aangezien er geen vergelijkbaar systeem is dat dusdanig omvangrijk en streng is, heeft VAUDE haar eigen label ontwikkeld. Het Green Shape label staat in zijn geheel voor milieuvriendelijke, functionele producten van duurzame materialen en afkomstig van een sociaal eerlijke productie. Het helpt de consument om een duurzame keuze te kunnen maken. Inmiddels draagt al 86% van de totale collectie het Green Shape label.

Dit artikel is gesponsord door Vaude.