Innovatie Brompton: vouwfietsen met 20-inch wielen

Innovatie Brompton: vouwfietsen met 20-inch wielen
Foto: Brompton Bicycle Ltd.

Vouwfietsmerk Brompton heeft twee nieuw modellen: de G Line en Electric G Line. Volgens het Britse merk is dit hun grootste innovatie van de laatste 50 jaar. Dit model is namelijk de allereerste Brompton met 20-inch wielen.

Brompton, gevestigd in Londen, werd in 1976 opgericht door Andrew Ritchie, de uitvinder en ontwikkelaar van de eerste vouwfiets. Nu komt Brompton met een nieuwe innovatie: de G Line. Deze vouwfiets heeft een volledig vernieuwd frame en is voorzien van 20-inch wielen, waardoor de fietser het gevoel krijgt op een 'full-size' fiets te rijden. "Nu er steeds meer mensen de stad willen ontvluchten om op avontuur te gaan in de natuur, was dit het uitgelegen moment om een Brompton fiets te maken die verder komt dan alleen de bebouwde kom en ook uitdagender terrein aan kan", zegt Will Butler-Adams, CEO van Brompton.

Foto: Brompton.
Foto: Brompton.

Schijfremmen en snel op te vouwen

De G Line heeft 250.000 kilometer aan rijtests doorstaan om te voldoen aan zowel de industrienormen als de strenge eisen van Brompton zelf. De fiets is speciaal ontworpen voor gebruik op uiteenlopende terreinen, van stadsstraten tot ruige paden. Met schijfremmen, ergonomische handvatten en een compact opvouwbaar ontwerp is de G Line zowel binnen als buiten te gebruiken. Binnen 20 seconden kan de fiets worden opgevouwen tot een formaat van 690 mm x 730 mm x 402 mm (voor het kleine model). De fiets is beschikbaar in drie maten (klein, middelgroot en groot) en weegt 13,9 kg (kleine model).

Elektrische G Line

Naast de G Line is er ook de Electric G Line. Deze elektrische fiets is uitgerust met een 250-watt achterwielmotor en een 345Wh batterij. De e-bike biedt drie niveaus van trapondersteuning en heeft een rijbereik van 30-60 km. Een bijzonder kenmerk is de geavanceerde software en hardware, waarmee toekomstige updates via de Brompton Electric-smartphone-app kunnen worden geïnstalleerd. De G line en de Electric G line zijn vanaf oktober 2024 verkrijgbaar in Nederland en België.