Ron is een begrip in de branche en werkte ruim 35 jaar voor een aantal vaste winkels. Ook werd hij regelmatig gevraagd voor presentaties bij leveranciers of organisaties zoals de BOVAG. “Ik had klanten in alle provincies, van Zuid-Limburg en Zeeland tot Groningen,” vertelt hij. Hij begon in 1981 als etaleur bij een grote meubelzaak in Alkmaar en werkte 27 jaar als huisetaleur voor de Alkmaarse DHZ-zaak Houtmarkt. Daarnaast etaleerde hij andere winkels, waaronder fietsenwinkels. “Directeur Peter van den Kommer van AGU kende me daarvan en vroeg op een gegeven moment of ik hun dealershow wilde inrichten. Dat heb ik jaren gedaan.”
Geleerd van Andries Gaastra
Ook kwam hij in contact met Andries Gaastra, oprichter van KOGA. “Van hem heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je een fiets optimaal presenteert: met de juiste zadelhoogte en een goede stand van de pedalen.” Zo specialiseerde hij zich steeds meer in fietsenwinkels: “Ik vond fietsenwinkels het leukst om mee te werken omdat handel en ambacht daar samenkomen. Door mijn ervaring weet ik hoe zo’n winkel functioneert en wat er speelt in een onderneming. Daardoor kon ik winkels helpen verbeteren, met een betere routing en een aantrekkelijke presentatie van fietsen.”
Als het druk was, hielp Ron soms ook mee in de verkoop. “Dat vond ik leuk om te doen, en het ging prima. Ik gaf juist niet te veel informatie. Mensen moeten een beetje verliefd worden op een fiets en niet overspoeld worden met details.
Impact van het harde werken
Het harde werken begon zijn tol te eisen. Een jaar voor corona kreeg Ron een burn-out. “Ik wist niet eens wat dat was, maar mijn huisarts raadde mindfulness aan. Toen besefte ik dat ik veel te veel hooi op mijn vork had genomen. En dat het niet normaal was wat ik al die jaren had gedaan.” Hij realiseert zich dat hij roofbouw op zijn lichaam heeft gepleegd. “Ik heb prachtige gloriejaren gehad, maar ik had niet in de gaten dat ik mezelf aan het slopen was.”
Hoewel Ron herstelde van zijn burn-out, kreeg hij steeds meer fysieke klachten. Na uitgebreide onderzoeken bleek dat zijn alvleesklier nog maar voor veertig procent functioneert. “Daardoor ben ik enorm afgevallen en heb ik nauwelijks energie.”
Om in aanmerking te komen voor een uitkering moet Ron zijn bedrijf nu stopzetten. Gelukkig heeft hij een nieuwe invulling van zijn dagen gevonden: hij gaat twee ochtenden in de week als vrijwilliger aan de slag in het Kaasmuseum in Alkmaar. “Zo kan ik me toch nog een beetje nuttig maken en met mensen omgaan.”
Veel klanten weten dat Ron ziek is en laten hun medeleven blijken. “Ik krijg veel lieve reacties en klanten bellen regelmatig om te vragen hoe het met me gaat. Dat raakt me. Het kriebelt soms om hen te helpen, maar dat lukt gewoon niet meer.”
Ron gaat zijn werk missen. “Ik vind het ook zo jammer dat ik niet meer voor Louis Verwimp kan werken. In maart is de huisshow, en het doet me verdriet dat ik daar niet meer bij kan zijn. Het voelde als familie, met een sfeer van vroeger. Het is jammer dat het zo eindigt. Ik ben 64 jaar en had hier geen rekening mee gehouden. Maar ik ben heel dankbaar voor al het werk dat ik heb mogen doen. Daar ben ik best trots op.”
Contact met branche
In 1993 vroeg Jack Oortwijn, destijds hoofdredacteur van Tweewieler, aan Ron Haker of hij columns wilde schrijven. Dat doet hij tot op de dag van vandaag en daar gaat hij ook mee door. “Ik heb regelmatig contact met mijn klanten en volg de branche op de voet. Daar blijf ik graag over schrijven. Mensen mogen me altijd tips geven of reageren op mijn columns via info@ronhaker.nl. De branche is nog niet van me af!”