Vier verdachten opgepakt voor grootschalige douanefraude met Chinese fietsen

Vier verdachten opgepakt voor grootschalige douanefraude met Chinese fietsen
Illustratief beeld van containers in de Rotterdamse haven. Foto: Shutterstock

Het viertal zou invoer- en antidumpingheffingen hebben ontweken voor fietsen die geïmporteerd werden uit China. De schade wordt geschat op zo'n 7,2 miljoen euro.

In Rotterdam en Zevenhuizen zijn vier verdachten aangehouden op verdenking van grootschalige douanefraude. Medewerkers van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben daarnaast drie woningen, zes auto's, contant geld en twee cryptorekeningen in beslag genomen.

De actie vond vorige week plaats op verzoek van het Europees Openbaar Ministerie (EOM). De verdachten worden ervan beschuldigd goederen systematisch te onderwaarderen en de herkomst ervan valselijk te hebben opgegeven. De omvang van de schade wordt geschat op zo'n 7,2 miljoen euro.

Bewijsmateriaal veiliggesteld

De FIOD voerde huiszoekingen uit bij de verdachten thuis en op vier bedrijfslocaties in Andelst, Rotterdam, Waddinxveen en Zaandam. Naast de inbeslagname van goederen en onroerend goed, zijn vijf bankrekeningen bevroren, met een totale geschatte waarde van 9 miljoen euro. Een van de bankrekeningen werd bevroren in Duitsland en een van de cryptorekeningen werd in beslag genomen in Ierland. Daarnaast stelden de opsporingsambtenaren fysiek en digitaal bewijsmateriaal veilig.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten 380 onjuiste importverklaringen hebben ingediend. Zij zouden fietsen van Chinese makelij met een lagere waarde in de boeken hebben gezet en de herkomst ervan verkeerd hebben opgegeven. Hiermee ontweken zij een groot deel van de invoer- en antidumpingheffingen.

Inbeslagname van voertuigen. Foto: Europees Openbaar Ministerie

Zaak staat los van fatbike-onderzoek

Het onderzoek naar douanefraude met fietsen staat los van eerder nieuws over illegale fatbikes op de Nederlandse markt, bevestigde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) aan Bike Europe. Afgelopen zomer nam de Inspectie Leefomgeving en Transport ruim 16.000 ongekeurde fatbikes in beslag in de haven van Rotterdam en in distributiecentra, voordat deze op de markt kwamen. De fraudezaak heeft betrekking op gewone fietsen en niet op e-bikes. Het Europese onderzoek loopt bovendien al langer dan het dossier rondom de opkomst van illegale fatbikes in Nederland.

Het Europees Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het onderzoeken, vervolgen en berechten van misdrijven tegen de financiële belangen van de EU. Naast douanefraude pakt het EOM bijvoorbeeld ook subsidiefraude en illegale handel aan.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op Bike Europe.