Dit betekent dat automobilisten fietsers eerder kunnen zien en herkennen, wat cruciaal is voor het voorkomen van ongelukken. De lamp maakt de bewegende benen van de fietser tot het meest opvallende onderdeel. Het onderzoek laat zien dat het waarneembare licht met een factor 10 toeneemt.
Uit cijfers van het KiM blijkt dat vorig jaar meer dan 20.000 fietsers in het donker op de spoedeisende hulp belandden, gemiddeld 57 per dag. Dit aantal stijgt jaarlijks. Door het steeds drukker wordende verkeer voelen kinderen en ouderen zich onveiliger; in 4 van de 5 gemeenten is dit gevoel van onveiligheid sinds 2018 toegenomen, aldus de Fietsersbond.
Significante verbetering
"Bij Ziemi geloven we in eenvoudige en effectieve oplossingen: maak de fietser zichtbaar om gezien te worden", aldus TU-delft student Luci Santema, uitvindster van de Ziemi. Zij vervolgt: "De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat onze Biomotion-verlichting een significante bijdrage levert aan de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van fietsverlichting in het donker het risico op een ongeval met ongeveer 17% vermindert. Nu is bewezen dat Ziemi de fietser nog eerder zichtbaar en herkenbaar maakt.”
Artsen voor Veilig Fietsen
Dr. Marcel Aries, neuroloog-intensivist en verbonden aan Artsen voor Veilig Fietsen: “Al tien jaar zien we een schrikbarende toename van het aantal fietsslachtoffers in onze ziekenhuizen. Bij fietsers is ernstig hersenletsel de belangrijkste oorzaak van overlijden. Beter en sneller zichtbaar zijn in het verkeer is een van de (logische) interventies die fietsen snel veiliger kan maken. Deze mooie Nederlandse uitvinding brengt daar nu verandering in."