S.A.F.E. slaat alarm: in 2021 2.000 (elektrische) fietsen per dag gestolen

S.A.F.E. slaat alarm: in 2021 2.000 (elektrische) fietsen per dag gestolen

550.000 fiets- en e-bikediefstallen in 2021. Dat enorme aantal verwachtte S.A.F.E. in het voorjaar van 2022. De cijfers blijken nog veel slechter te zijn: uit de meest recente update van de Veiligheidsmonitor blijkt dat er in 2021 liefst 735.000 (elektrische) fietsen werden gestolen. Meer dan 2.000 per dag.

In 85 procent van de diefstallen gaat het om een niet-elektrische fiets en in 15 procent van de gevallen betreft het een elektrische fiets/speed pedelec. Uit de veiligheidsmonitor blijkt ook dat per slachtoffer soms meerdere fietsen worden gestolen.

We lossen dit probleem alleen op als betrokken partijen elkaar helpen”

Guus Wesselink, voorzitter a.i. van S.A.F.E.: “Dit zijn schokkende cijfers. We doen daarom vanuit S.A.F.E. een dringende oproep aan de fietseigenaren, ministeries, gemeenten, verzekeraars, fietsbranche, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en OM plus politie, om extra inspanningen te leveren in de preventie en bestrijding van dit uit de hand lopende fenomeen. Het is duidelijk dat we dit probleem alleen oplossen als betrokken partijen elkaar helpen. Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers van fietsen alleen maar verder op en blijft Nederland een walhalla voor fietsdieven.”

Schadelast immens

De schadelast veroorzaakt door de vele fietsdiefstallen was in 2020 maar liefst 600 miljoen euro. Dat zal in 2021 fors hoger zijn. Wesselink: “Hiermee behoort fietsdiefstal tot de meest voorkomende vormen van vermogenscriminaliteit.” S.A.F.E. pleit voor actie. Eind oktober is er een bijeenkomst waarbij S.A.F.E. samen met betrokkenen de toekomst van de aanpak van fiets- en e-bikediefstal gaat bespreken. De recente cijfers zijn daarbij een extra stimulans om reeds gestarte ontwikkelingen in de aanpak met dubbele energie uit te voeren. Zoals registratie van alle e-bikes en de montage van track & trace op fietsen.

Harrie Hoitink

Harrie Hoitink

Hoofdredacteur Tweewieler

Foto: Merida.

Merida Benelux start met SmartFit systeem

In het Merida Experience Center in Apeldoorn is een nieuw hulpmiddel beschikbaar: het SmartFit-systeem, dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie - waaronder kunstmatige intelligentie, camera's en lasers - om de ideale framemaat te bepalen. Joop Zandberg uit Grou heeft als eerste fietsenzaak het SmartFit-systemen in gebruik genomen.

Foto: Doortrappen.

Landelijk programma Doortrappen helpt senioren langer veilig te...

Fietsen is gezond, ook op oudere leeftijd. Tegelijkertijd zijn senioren kwetsbaar in het verkeer. Het landelijke programma Doortrappen zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. Fietsenwinkels kunnen aanhaken bij zo'n bijeenkomst of er zelf één organiseren.

Krijg meer inzicht in ABUS-producten tijdens fabrieksbezoek

Krijg meer inzicht in ABUS-producten tijdens fabrieksbezoek

Als retailer in de tweewielerbranche is het belangrijk om de producten die je aanbiedt tot in detail te kennen. ABUS biedt dealers de kans om een kijkje achter hun schermen te nemen tijdens een tweedaags fabrieksbezoek in Duitsland. Marketingmanager Dennis van Iperen: "Hierdoor krijgen we vaak fans voor het leven."

Oest geniet van het persoonlijk contact als vertegenwoordiger voor Freebike: "Ik laat graag mijn gezicht zien, zelfs zonder afspraak. Dat werkt gewoon het beste." (Foto's Ruud Dilling)

Vertegenwoordiger Peter Oest van Freebike maakt werkweek van 'maar'...

Ondanks zijn middelbare leeftijd is Peter Oest nog een 'broekie' in de vertegenwoordigerswereld. Hij had 25 jaar een fietsenzaak in Groningen en nam toen ook Freebike op in het assortiment. Na verkoop van zijn winkel besloot hij vertegenwoordiger te worden voor het merk. In plaats van 60 uur als ondernemer werkt hij nu nog 'maar' 40 uur en dat bevalt hem prima.