Wat is coaching precies? En wat heb je eraan? Het zijn twee vragen die Fred Beumer regelmatig hoort als hij bedrijven en medewerkers in de mobiliteitsbranche bezoekt. De antwoorden zijn voor elke situatie en voor iedere persoon anders.
“Coaching is een verzamelbegrip. Loopbaancoaching gaat bijvoorbeeld over jouw persoonlijke ontwikkeling als vakmens. Vitaliteitscoaching gaat over omgaan met werkdruk en werkstress. Burn-out coaching is er voor mensen die zijn uitgevallen in hun werk. Alle vormen van coaching hebben één overeenkomst: ze draaien allemaal om het vergroten van zelfinzicht en werkplezier. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand niet beter is geworden van een coachingtraject.”
Omgaan met verandering
Fred Beumer komt bij verschillende soorten bedrijven over de vloer, uiteenlopend van truckbedrijven en tweewielerbedrijven tot autobedrijven. Elke deelbranche heeft zo zijn eigen specifieke uitdagingen. “Een algemene trend is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Er verandert veel op technisch gebied. Veel mensen vinden dat spannend. Vooral in de werkplaats merk ik dat sommige mensen worstelen met nieuwe techniek. Loopbaancoaching biedt dan uitkomst. Het geeft technici meer grip op hun loopbaan en op hun persoonlijke ontwikkeling. Omgaan met verandering en nieuwe kennis verzamelen gaat niet vanzelf, maar iedereen kan het leren.”
Hoge werkdruk
Ook op het gebied van werkdruk krijgt Beumer regelmatig vragen van zowel medewerkers als werkgevers. “Overal heerst krapte. In werkplaatsen loopt de werkdruk hoog op. Met gezonde werkdruk is niets mis, maar de druk moet niet te lang aanhouden en niet te hoog worden.”
Vitaliteitscoaching helpt om uitval door werkdruk en stress te voorkomen. “Werkdruk aankaarten is lastig. Zeker in kleinere bedrijven met kleine teams. Soms moeten mensen structureel overwerken om het werk af te krijgen. Als dat te lang doorgaat, kunnen medewerkers voor een langere periode uitvallen. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Niet voor de medewerker en niet voor het bedrijf. Coaching voorkomt dat het misgaat.”
Zuinig zijn
Soms wordt de OOMT-coach te laat ingeschakeld en zit een medewerker thuis met een burn-out. “Veel mensen denken dat coaching alleen nuttig is als er problemen zijn. Maar coaching is juist ook bedoeld om problemen te voorkomen. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je als werkgever extra zuinig zijn op medewerkers.” Gelukkig zien de meeste bedrijven dit zelf in.
OOMT krijgt regelmatig aanvragen voor coachingtrajecten voor individuele medewerkers en complete teams. Volgens Fred Beumer kan je coaching goed vergelijken met een persoonlijke apk. “Als alles goed zit, dan is het goed om te weten dat alles goed zit. En als er dingen in je werk of loopbaan zijn die stroef lopen, of die beter kunnen, dan helpt coaching om dat aan te pakken.”
Dit artikel is gesponsord door OOMT.Bekijk hier hun partnerdossier.
Lees ook:
- Ary Joosse van Fietsspecialist Piet Voskamp: 'Belangrijke beslissingen nemen we met elkaar'
- Workshop Generatiehelden: meer begrip, minder uitstroom en betere samenwerking
- ‘De motivatie van een leerling heb je zelf in de hand’
- Leeftijdsverschil in je team? Zo pakt De Haan Wielersport het aan
- Van babyboomer tot generatie Z, hoe laat je ze samenwerken?