De jongste medewerkers van De Haan Wielersport is 19 jaar. De oudste medewerker is 57 jaar. De rest van het team zit daar wat leeftijd betreft tussenin. Hoe ga je als leidinggevende met leeftijdsverschillen om?
(Roel) “Leeftijd zegt niets over persoonlijkheid of werkhouding. Onze jongste fietstechnici, Tinus en Luke, hebben een oude ziel, zeg ik weleens. Ze zijn gedreven en weten soms zelfs meer van fietstechniek af dan oudere collega’s met jarenlange ervaring. Paul is onze oudste fietstechnicus en hij heeft een jonge ziel, want hij wil graag nieuwe dingen leren. Of iemand jong is of oud, ervaren of onervaren, maakt voor mij weinig uit. Ik vind het belangrijker dat iedereen binnen het team gemotiveerd is. Dat is veel belangrijker voor de sfeer en de samenwerking dan dat iedereen dezelfde leeftijd heeft.”
Paul, jij bent vorig jaar bij De Haan Wielersport begonnen. Hoe vind je het om als oudste fietstechnicus nieuwe dingen te leren van jouw jongste collega’s?
(Paul) “Ik pak elke kans aan om mijn vakkennis te vergroten. Tinus en Luke zijn zo oud als mijn eigen zoon, maar ze kunnen mij precies uitleggen hoe iets werkt en hoe je een bepaalde reparatie aanpakt. In dit bedrijf is er een grote bereidheid tussen collega’s om elkaar te helpen. Dat staat los van leeftijd en ervaring. Het zorgt ook voor een prettige werksfeer. Als je iets niet weet, is dat een kans om iets nieuws te leren.”
Hoe kijk jij daar tegenaan Tinus? Vind je het niet raar om jouw kennis te delen met iemand die ouder is?
(Tinus) “Ik ben de jongste van het team maar daar merk ik niets van. Als je respect voor elkaar hebt en elkaars vakkennis respecteert, dan doen leeftijdsverschillen er niet toe. Wanneer een oudere collega iets nieuws van mij kan leren, vind ik dat alleen maar leuk. En ik leer veel van oudere collega’s. Niet alleen over fietstechniek, ook over werkhouding en hoe je met elkaar omgaat. Je kan altijd wat van elkaar opsteken als je jezelf ervoor openstelt.”
Roel, ben je als leidinggevende bewust bezig met generatiemanagement?
(Roel) “We doen veel op het gebied van trainingen, opleidingen en workshops. Iedereen, van jong tot oud, is doorlopend bezig met het verzamelen van nieuwe vakkennis. Begin dit jaar hebben onze medewerkers via OOMT een gesprek met een loopbaancoach gehad. Vervolgens heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om individueel workshops te volgen. Daarnaast hebben wij gezamenlijk een workshop werkplaatsrendement en communicatie gevolgd. Door dit gezamenlijk te doen was iedereen enorm gemotiveerd om het geleerde in praktijk te brengen. Verder laat ik oude en jonge medewerkers zoveel mogelijk met elkaar samenwerken. In de werkplaats wisselen we wekelijks van werkplek. Zo voorkom je dat er eilandjes ontstaan en het stimuleert onderling contact en kennisuitwisseling. We hebben een mooi team zo. Leeftijdsverschillen spelen geen rol.”
Paul en Tinus, wat merken jullie in de praktijk van generatiemanagement?
(Paul) “Ik heb hiervoor bij verschillende andere bedrijven gewerkt, buiten en binnen de tweewielerbranche, en daar was weinig aandacht voor leeftijdsverschillen. Dat Roel mij heeft aangenomen, ondanks mijn leeftijd en beperkte ervaring met dit type werk, motiveert mij enorm om extra hard te werken. Ik leer hier elke dag bij, de werksfeer is goed en ik heb geweldige collega’s. Aan het einde van de werkdag kom ik vrolijk en vol energie thuis. Dat heeft allemaal te maken met de positieve manier waarop Roel leidinggeeft.”
(Tinus) “Dit is mijn eerste baan dus ik kan niet vergelijken hoe het in andere bedrijven gaat. Ik kan alleen zeggen dat ik hier alle kansen krijg om door te groeien en mijzelf te ontwikkelen. Werken in een tweewielerwerkplaats vind ik het leukste wat er is. Als ik zie met hoeveel plezier mijn oudere collega’s werken, dan weet ik zeker dat ik het juiste vak heb gekozen.”
Dit is een partnerartikel van OOMT. Meer lezen? Kijk hier in het partnerdossier.
Lees ook: