“We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen van dealers over de compatibiliteit van onze 12-speed ketting”, zegt marketingmanager Sylvie Bakker van KMC. “SRAM was een paar jaar geleden de eerste die een 12-speed derailleursysteem op de markt bracht. Destijds hadden wij hier een zeer geschikte oplossing voor. Die was dus specifiek afgestemd op de SRAM mountainbikegroepen en enkele gemengde groepen. Daarna kwam Shimano met XTR en SLX 12-speed. Bovendien voegde SRAM de 12-speed groepsets voor racefietsen toe. Dat betekende voor ons dat we onze 12-speed ketting moesten herontwerpen.”
Passende oplossing
Vrij snel, in de loop van vorig jaar, had de R&D-afdeling van KMC een passende oplossing gevonden. “Daarbij hebben we vastgehouden aan ons principe: één ketting voor alle systemen. Dat betekent dus dat onze nieuwe 12-speed kettingen X12, DLC12 en E-bike12 geschikt zijn voor álle fietsen met een 12-speed aandrijving. De nieuwste 12-speed versies die we sinds de zomer van 2020 leveren, zijn compatible met alle 12-speed derailleursystemen voor race en mountainbike. Ook maakt het niet uit van welke fabrikant het derailleursysteem is: Shimano, Campagnolo of SRAM”, aldus Bakker.
Doorontwikkeling running change
De doorontwikkeling is als zogeheten running change doorgevoerd. KMC levert enkel nog de nieuwe versie uit. Voor dealers die misschien nog oude voorraad hebben, is het heel gemakkelijk om de vorige en nieuwe ketting van elkaar te onderscheiden.
“Op de achterkant van de verpakking staat informatie over de compatibiliteit. De oude versie geeft aan: voor SRAM en alle andere 12-speed aandrijvingen. Op de nieuwe staat: voor Shimano, Campagnolo, SRAM en alle andere 12-speed aandrijvingen. Er is ook een duidelijk verschil op de ketting waarneembaar: op de buitenplaten van de oude staat de klassieke X. Bij de nieuwe versie hebben we gekozen voor een duidelijke 12 op de buitenplaten.”
Op het online leerplatform van KMC, ingericht met behulp van de tool Myagi, gaan ze dieper op de technologie in. Er zijn diverse instructievideo’s en andere technisch georiënteerde video’s over
de kettingen te vinden.
“Wie na het bekijken van de video’s nog altijd met vragen zit, mag uiteraard contact met ons opnemen voor hulp. Het aanmelden voor Myagi is gratis. De online leeromgeving wordt steeds geüpdatet met video’s over nieuwe ontwikkelingen.”
Alleen via officiële weg
Net als veel bedrijven in de tweewielerbranche signaleert KMC een grote vraag naar producten. Het bedrijf adviseert haar dealers om te allen tijde via officiële wederverkopers KMC-producten te bestellen.
“Het komt steeds vaker voor dat er namaakproducten op sites als AliBaba, Amazon en Wish worden aangeboden. Deze zijn in vrijwel alle gevallen van inferieure kwaliteit. Soms breekt de ketting al na één pedaalslag. We snappen dat dealers in deze tijd alles doen om aan voldoende voorraad te komen, maar deze namaakproducten bieden geen oplossing.”
KMC onderneemt achter de schermen de nodige stappen om de oneigenlijke verkoop van namaakproducten een halt toe te roepen. Daarvoor zijn ze in zee gegaan met een gespecialiseerd Duits bureau. Inmiddels zijn een paar honderd keer louche aanbieders offline gehaald.
“Het blijft echter dweilen met de kraan open, er blijven nieuwe bijkomen. En sommige gaan onder een andere naam verder. Het is zaak dat dealers zich er ook van bewust zijn. Door te bestellen bij officiële distributeurs en agenturen voorkomen ze problemen en imagoschade.”
Dit artikel is gesponsord door KMC Chain Europe.