Stibat ontzorgt fietsenzaken met gratis accu-inzameling

Stibat ontzorgt fietsenzaken met gratis accu-inzameling

De toegenomen populariteit van de e-bike resulteert in een behoorlijke afvalstroom van accu's. Non-profitorganisatie Stibat zorgt ervoor dat tweewielerzaken deze afgedankte onderdelen gemakkelijk en veilig kunnen inzamelen, en dat ze vervolgens kosteloos worden afgevoerd. Tweewielerzaken kunnen zich aanmelden bij Stibat voor de kant-en-klare totaaloplossing.

“Wat veel ondernemers in de tweewielerbranche niet weten, is dat ze de verplichting hebben om oude accu’s van fietsen in te nemen", zegt Wendy Wielink van Stibat. "Als zij voor een klant een kapotte accu vervangen, dan moeten zij het oude exemplaar aannemen. En dat niet alleen: ze moeten er ook voor zorgen dat deze verantwoord en volgens de nationale en Europese wet- en regelgeving wordt afgevoerd. Dat is natuurlijk een lastig, tijdrovend karwei. Daarom bieden we met Stibat een handige, kant-en-klare totaaloplossing die tweewielerzaken geen geld kost.”

Inzamelton

Er valt eenvoudig van het concept gebruik te maken. Fietsenzaken melden zich aan bij Stibat, dat kan zowel online als telefonisch. Zij ontvangen vervolgens een UN-gekeurde inzamelton, die voldoet aan alle gestelde eisen voor veilige opslag en transport. Hierin kunnen de tweewielerzaken de afgedankte accu’s bewaren. Alle batterijen worden individueel verpakt in een beschermende zak, zodat het risico op kortsluiting en brandgevaar beperkt blijft. Stibat voorziet eveneens in instructies, zodat fietsenzaken weten hoe zij verantwoord met de accu’s moeten omgaan.

Snelle leging, eventueel binnen 24 uur

“Is een accu aan het einde van zijn levensduur, dan gaat die in de inzamelton. Op het moment dat die bijna vol zit - het heeft een grote inhoud van 52 liter - belt de ondernemer met Stibat voor een afspraak. We komen dan langs om de ton te legen. Als de ondernemer vermoedt dat het om een kritische batterij gaat en hij het niet vertrouwt, dan komen we binnen 24 uur langs. We geven dan wel het advies om de batterij in de tussentijd buiten te bewaren, bij voorkeur in een emmer met droog zand zodat de zuurstoftoevoer wordt afgesneden. Op die manier beperken we de risico’s tot een minimum”, zegt Wielink.

Zeker van veilige inzameling

Ondernemers hebben de wettelijke verplichting om oude fietsaccu’s in te nemen”

De inzameling van oude accu’s via Stibat is belangrijk. “We krijgen met steeds meer e-bikeaccu’s te maken. De kennis is niet altijd groot. Daardoor wordt er soms onzorgvuldig mee omgesprongen, met name door consumenten”, stelt Wielink.

“Nog lang niet alle consumenten en fietsenzaken weten van onze service. Daardoor belanden oude accu’s soms jammer genoeg bij het huishoudelijk afval. Of komen ze terecht bij e-bikeopleidingen of reviseerbedrijven. Met de dienstverlening van Stibat zijn consumenten en tweewielerzaken er zeker van dat de accu’s veilig worden ingezameld en verwerkt via gecertificeerde recyclers. Fietsenzaken voldoen daarmee aan wet- en regelgeving.”

Gratis dienstverlening

Op dit moment zijn er meer dan zestienhonderd Nederlandse fietsenzaken die zich bij het collectief van Stibat hebben aangesloten en gebruikmaken van de inzameldiensten. De hoop van Stibat is dat dit aantal de komende maanden verder stijgt. De dienstverlening is geheel gratis. Producenten en importeurs van elektrische fietsen, verenigd in Stichting EPAC, zorgen voor de funding. Daardoor kan Stibat de veilige en verantwoorde inzameling waarborgen.

Dit artikel is gesponsord door Stibat

Foto: Innovam.

Innovam faciliteert om samen naar trainingen te rijden

Innovam maakt het voor deelnemers aan trainingen met de online widget 'Slinger' eenvoudiger om samen te rijden. Innovam hoopt carpoolen te simuleren om zo een gemakkelijke en milieuvriendelijkere optie te bieden voor het verkeer naar hun trainingen. Mee kunnen rijden is vooral handig voor BBL-studenten die nog geen rijbewijs hebben.

Veilig en gezond werken: aandachtspunten en verplichtingen

Veilig en gezond werken: aandachtspunten en verplichtingen

Veilig werken is een belangrijk thema in de tweewielerbranche, vooral nu elektrische fietsen steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele fietsen - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daar ging de vierde webinar van OOMT over, die je nu kunt terugkijken.

KMC zorgt voor een langdurig schone smering met de GO WAXED producten. (Foto: David Thörig)

KMC Go Waxed introduceert af fabriek gesmeerde kettingen: tijd...

Een smerige ketting is de vijand van iedere fietsliefhebber. Een goed smeermiddel is daarom de basis voor het behoud. Waxen van de ketting is redelijk nieuw, maar een prima alternatief voor oliën.

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

Om studenten succesvol hun opleiding af te laten ronden is de rol van een leermeester essentieel. Sinds afgelopen jaar richt een BBL-adviseur van OOMT zich op deze groep, waarbij hij in een driehoek werkt met het leerbedrijf, de student en het ROC. "Als een leermeester succesvol is, dan is de kans groter dat een student dat ook is."