'Fietsenzaak Schijndel doorzocht in onderzoek naar fraude bij import Chinese e-bikes'

'Fietsenzaak Schijndel doorzocht in onderzoek naar fraude bij import Chinese e-bikes'
Illustratief beeld van containers in een Chinese haven. Foto Shutterstock

De twee bestuurders van het bedrijf worden verdacht van onjuiste douaneaangiften en witwassen.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag doorzoekingen gedaan in een huis en een bedrijfspand in Oost-Brabant. De precieze locatie is niet bekendgemaakt, maar volgens Omroep Brabant ging het om het pand van fietsenwinkel LaCros in Schijndel. De twee bestuurders van het bedrijf worden verdacht van fraude bij import van Chinese e-bikes. Zij zouden zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan onjuiste douaneaangiften en witwassen.

De doorzoeking vond plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek van het Europees Openbaar Ministerie naar fraude bij de import van Chinese e-bikes. Vermoedelijk zijn vanuit dat land ten minste 25 containers met e-bikes via Polen de Europese Unie binnengesmokkeld. Hierdoor is de EU ten minste 1,8 miljoen euro misgelopen.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie en gegevensdragers. Dat kan bijvoorbeeld gaan om computers of telefoons. Verder zijn contant geld, designersieraden, designertassen en een voertuig in beslag genomen, meldt de FIOD.

Import van Chinese e-bikes

De e-bikes uit China worden tegen een lage prijs aangeboden in Europa. Om de Europese markt te beschermen worden extra heffingen opgelegd. Het gaat dan om bijvoorbeeld antidumpingheffingen en een heffing om Chinese overheidssubsidies te compenseren. Die kunnen oplopen tot 80 procent van de inkoopprijs.

Begin dit jaar werden in Rotterdam en Zevenhuizen op verzoek van het Europees Openbaar Ministerie vier verdachten aangehouden op verdenking van grootschalige douanefraude met Chinese fietsen. Zij werden verdacht goederen systematisch te onderwaarderen en de herkomst ervan valselijk te hebben opgegeven. De schade van de fraude werd geschat op zo'n 7,2 miljoen euro. De zaken staan volgens een woordvoerder van de FIOD los van elkaar.

Het Europees Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het onderzoeken, vervolgen en berechten van misdrijven tegen de financiële belangen van de EU. Naast fraude bij import van e-bikes uit China pakt het EOM bijvoorbeeld ook subsidiefraude en illegale handel aan.