Doorstart van Stella: lessen uit opkomst, val en toekomst

Doorstart van Stella: lessen uit opkomst, val en toekomst
Hedwig Berendsen is senior redacteur van Tweewieler en volgt al ruim 27 jaar de ontwikkelingen in de branche.

Vandaag werd bekend dat Stella een doorstart maakt. Afgelopen tijd is er al veel gezegd over het faillissement van Stella. Als redacteur heb ik het bedrijf zien opkomen, stabiliseren en uiteindelijk omvallen.

Bij de start was Stella een enorme bedreiging voor de vakhandel: ze gingen qua prijs onder die van de grote merken zitten en adverteerden wekelijks met paginagrote advertenties in landelijke dagbladen en commercials op tv. Voor de vakhandel voelde het als oneerlijke concurrentie: Stella kon zo scherp geprijsd zijn omdat ze als fabrikant direct aan de consument leverden.

Maar al vrij snel klonken er negatieve geluiden: de kwaliteit was - zeker in het begin - niet geweldig. Ook hoorden we over de agressieve verkoopmethode van busjes met gladde verkopers die oudere mensen een e-bike aansmeerden die niet echt geschikt voor ze was. En dan heb ik het nog niet eens over de service: klanten moesten soms een maand hun fiets missen als er een probleem was.

De vakhandel volgde de ontwikkelingen bij Stella op de voet: als we op tweewieler.nl een negatief bericht plaatsten over Stella dan vlogen de pageviews omhoog. Gaandeweg merkte ik in mijn gesprekken met dealers dat het sentiment om begon te slaan. Want laten we eerlijk zijn: zonder Stella was de e-bike minder snel doorgebroken. Zij hebben er mede voor gezorgd dat een bredere doelgroep de e-bike ontdekte. In verkoopgesprekken konden vakhandelaren Stella ‘misbruiken’ door een goed serviceabonnement aan te bieden en voor te rekenen dat een Stella misschien niet eens zoveel goedkoper was.

Persoonlijk denk ik dat de keus van Stella om fysieke winkels te gaan openen ze mede de das heeft omgedaan. Hiermee creëerden ze een dure schakel in het kanaal richting consumenten. Vind maar eens goede bedrijfsleiders en kundige monteurs. Dat is voor de vakhandel al lastig en dat zal voor Stella niet anders geweest zijn.

Ik vraag me af of het niet beter was geweest als Stella juist de samenwerking met de vakhandel had gezocht en het merk als een vakhandelsmerk was gaan aanbieden. After sales is bij een e-bike immers misschien nog wel belangrijker dan de verkoop. En juist daar blinkt de vakhandel in uit en weet je als ondernemer klanten aan je te binden.

Dat Stella een ijzersterk merk is qua naamsbekendheid is overduidelijk. Het lijkt me een lastig opgave voor de nieuwe investeerders om Stella weer op de been te krijgen. De fietsenwereld is complex en vereist veel kennis van de tweewielermarkt en -industrie. Ik ben benieuwd hoe het Stella in nieuwe vorm zal vergaan.

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler

Memis Ozturk: “Ik ben blij met wat ik nu doe. Het is een mooi vak.” (Foto's: Koos Groenewold)

Gijsbrecht Tweewielers: van hoekje naar hoekpand

Aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum vind je Gijsbrecht Tweewielers, een zaak met een verhaal. Sinds 2012 is Memis Ozturk de trotse eigenaar. Wat ooit begon als een winkel met B-merken en een focus op reparaties, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle fietsenzaak.

Investeringsmaatschappij Scheybeeck neemt Stella over

Investeringsmaatschappij Scheybeeck neemt Stella over

Stella blijft behouden voor de toekomst. Investeringsmaatschappij Scheybeeck maakt een doorstart met de onlangs failliet verklaarde e-bikefabrikant uit Nunspeet, zo is maandagmiddag bekend geworden.

Advanced Bikes in Duitsland vraagt insolventieprocedure aan

Advanced Bikes in Duitsland vraagt insolventieprocedure aan

Advanced Bikes in Duitsland gaat herstructureren. Vanwege een tegenvallende markt is het bedrijf genoodzaakt een insolventieprocedure op te starten via de rechtbank. Er is een herstructureringstraject gestart dat gericht is op doorstarten en niet op staken van de activiteiten. De Nederlandse importeur van het merk, Ebike Factory, wordt niet getroffen door de insolventieprocedure.

OOMT webinar: gezonde medewerkers, sterke onderneming? Begin nu met de RI&E!

OOMT webinar: gezonde medewerkers, sterke onderneming? Begin nu met...

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt de risico's op de werkvloer in kaart. Voor werkgevers en medewerkers biedt dit waardevolle inzichten en voordelen. Volgens Mirjam van der Kooij, adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT is een RI&E niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een investering in betere arbeidsomstandigheden.