Van proefplaatsing naar onmisbare schakel

Van proefplaatsing naar onmisbare schakel

In de afgelopen periode heeft Rolfes Sports intensief gebruik gemaakt van de dienstverlening van OOMT. Zowel als team en individueel zijn er gesprekken gevoerd waaronder met Jelle Komdeur.

“Inmiddels vragen klanten specifiek naar Jelle. Dat is leuk en bijzonder.” Jelle Komdeur is een medewerker met een minimaal gezichtsvermogen die zijn werk achter de schermen bij Rolfes Sports Cycling-Lifestyle doet. Letterlijk, want Jelle werkt op een eigen kantoor met een groot raam. “Collega’s vragen wel eens of ze het raam dicht moeten plakken, maar het maakt mij niet uit. Ik merk geen verschil.”

Vanuit dat kantoor verzorgt Jelle onder andere de klantenservice, administratie, planning en de aftersales, waarbij hij klanten telefonisch te woord staat. Hij belt na voor onderhoud en om te vragen hoe de aangeschafte fiets bevalt. Lachend: “Soms zijn ze verrast en vragen ze of er iets aan hun fiets mankeert. Sinds kort sluit ik ook verzekeringen af.”

Meerdere zaken overpakken

Inmiddels is Jelle ruim twee jaar in dienst bij de winkel van Michaël Rolfes in Musselkanaal. “Mijn hart ligt bij mensen”, legt hij uit. “En ik mag graag pionieren. Jelle is serieus, heeft humor en zet zich 100% in.” Jelle werkte in de ICT als helpdesk-medewerker, voordat hij werkeloos raakte. In 2022 gaf Michaël hem een proefplaatsing voor de klantenservice. “Jelle kan meerdere dingen doen wat andere personen eerst zelf deden.

Samen kijken we wat hij aankan en hoe hij een meerwaarde kan zijn voor ons bedrijf. Daar voeren we gesprekken over, ook wat beter kan. Hoewel het nooit het vertrekpunt is geweest, verdient hij zichzelf inmiddels terug.”

Kennis en ervaring opdoen

“Tweewielers zijn voor mij een nieuwe wereld. Het bevalt heel goed”, zegt Jelle enthousiast. “Vooral de smart-systemen en de techniek ervan vind ik leuk. Ik ben perfectionistisch, vroeger wist ik alles van computers. Nu leer ik steeds meer over fietsen, ook de techniek. Ik stel vragen aan de fietstechnicus en ik zoek veel op internet op. Als ik mezelf vergelijk met vorig jaar, dan weet ik veel meer uit m’n hoofd.”

Praktische adviezen en ontwikkeling

Omdat Michaël nieuwsgierig was wat ze met hun bedrijf konden verbeteren, schakelden ze OOMT in. Na de gastvrijheidscheck en de workshop ‘door ogen van de klant’ gaf OOMT-adviseur werkgeverschap Paul Wagenaar onder ­andere één op één begeleiding. Zo hielp hij Jelle met operationele zaken, zoals het opstellen van een e-mail voor onderhoud en tips om de telefoon beter op te nemen. “Hij kan het goed verwoorden, daardoor ben ik veranderd”, zegt Jelle. “Ook Michaël is enthousiast over Paul Wagenaar. “ Hij heeft mij gestimuleerd om naar mezelf en bedrijfsprocessen te kijken om te kunnen verbeteren.” Tegelijkertijd voerde OOMT-coach Judith van der Laan individuele gesprekken voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding.

“Van Jelle kunnen we allemaal wat leren”, zegt Michaël enthousiast. “Hij heeft een heel goed geheugen en gehoor, waardoor hij goed luistert naar een klant. Hij voelt wat een klant bedoelt en geeft waardevolle feedback. Het draait om een tevreden klant, want die komt terug. Het traject met OOMT heeft ons opgeleverd dat wij als team meer in gesprek zijn met elkaar.”

Dit artikel is gesponsord door OOMT.