Binnenbandrecycling
Schwalbe is al enkele jaren actief met haar binnenband-recyclingproject. Dealers kunnen hun gebruikte binnenbanden kosteloos inleveren bij Schwalbe (elke binnenband is 100 procent recyclebaar) die hier middels een speciaal ontwikkeld recyclingproces nieuwe grondstoffen van maakt. Dit zorgt voor een grondstoffenbesparing van 80 procent in vergelijking met het gebruik van nieuw materiaal.
Het succes van dit project zorgde ervoor dat inmiddels ruim 20 procent van een nieuwe Schwalbe-binnenbanden bestaat uit gerecycled materiaal. Met dit recyclingproject zijn sinds 2016 al bijna acht miljoen binnenbanden van de verbrandingsoven gered. In Nederland hebben zich al ongeveer 400 dealers aangemeld om mee te werken aan het binnenbandrecyclingproject.
Buitenbandrecycling
Na tientallen jaren van onderzoek en een uitgebreid pilotproject is Schwalbe erin geslaagd om ook een werkend recyclingproces voor buitenbanden te ontwikkelen. Als eerste fietsbandenfabrikant ter wereld heeft Schwalbe, samen met recyclingspecialist Pyrum Innovations en de Technische Universiteit (TH) Keulen een innovatief recyclingproces ontwikkeld om gebruikte fietsbanden van alle merken te recyclen – zonder afval. Dit betekent een enorme sprong voorwaarts op het gebied van milieubewustzijn en ecologische verantwoordelijkheid. Tot nu toe werden gebruikte fietsbanden als afval verbrand, waardoor de grondstoffen verloren gaan en CO2 wordt uitgestoten die schadelijk is voor het klimaat. Nu worden nieuwe banden gemaakt van gebruikte banden – dit proces bespaart 80 procent CO2. De cirkel is rond.
Hoe werkt Schwalbe’s recyclingsysteem?
De basis voor het recyclingproject ontstond in een tuinhuisje, van daaruit ontwikkelde oprichter Pascal Klein de start-up Pyrum Innovations die nu beursgenoteerd is en een pionier is in het pyrolyseproces. Pyrum heeft momenteel de enige pyrolysefabriek ter wereld die het hele jaar door produceert. Het systeem functioneert als volgt:
- Inzameling in speciale recycling-containers bij retailers.
- Shredder: gebruikte banden worden in vier stappen versnipperd en gescheiden. Resultaten: rubbergranulaat, textielvezels en staal.
- Pyrolyse: Rubbergranulaat wordt onder uitsluiting van zuurstof in de pyrolyseoven verhit op circa 700°C.
- Resultaten:
– Gas: voorziet gehele pyrolyse-systeem van stroom (draait volledig zelfstandig).
– Olie: gaat naar BASF en wordt bijvoorbeeld gebruikt in textielvezels.
– Pyrolysecokes: verdere verwerking tot rCB (recovered carbon black).
Het recyclingproces zorgt voor 100 procent recyclebare buitenbanden en is het enige recyclingproject dat daadwerkelijk nieuwe fietsbanden maakt van oud materiaal.
Nederland start later
Ongeveer 1.000 (Duitse) fietswinkels nemen al deel aan het Schwalbe bandenrecyclingproject, dat aanvankelijk alleen in Duitsland beschikbaar is. Nederlandse dealers kunnen in een later stadium ook aan deelnemen, meer informatie hierover volgt eind 2023.
Fair rubber
Schwalbe werkt al sinds 2019 samen met Fair Rubber e.V. Er wordt campagne gevoerd voor eerlijke handel in natuurrubber en we ondersteunen actief de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van rubberboeren. Hoewel 70 procent van het wereldwijd verhandelde natuurrubber in de bandenindustrie wordt gebruikt, is Schwalbe tot nu toe de eerste en enige bandenfabrikant die lid is van Fair Rubber E.v. en hiermee de problematiek bij de kern aanpakt.
Afgelopen jaar betaalde Schwalbe een fair rubber premie voor elke Marathon E-plus en Schwalbe Pickup die ze produceerden. Voor 2023 is het doel om het aandeel Fair Rubber in de totale productie te verhogen met 700 procent om op deze manier een nog betere leefomgeving te creëren voor nog meer boeren.
Green compound
Dankzij een speciale technologie van Schwalbe is het nu voor het eerst mogelijk om het loopvlakrubber van een fietsband te produceren met polymeren die uitsluitend uit hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen zijn gewonnen, met behoud van de hoge standaardkwaliteit (grip/duurzaamheid). Hiermee worden grote hoeveelheden energie en grondstoffen bij de productie van banden bespaard.
Het rubber wordt vervaardigd uit caoutchouc (natuurrubber) van duurzaam gekweekte rubberbomen en uit gerecycled rubbermateriaal zoals bijvoorbeeld rubberhandschoenen en deurafdichtingen. Dit spaart naast grondstoffen ook energie die tijdens de productie wordt gebruikt. Daar komt nog bij dat er bij de fabricage van Green Compound geen roet vrijkomt.
In het totaalplaatje is dat geen onbelangrijk punt bij het duurzaam produceren. Alle door Schwalbe geproduceerde Active Line banden worden gemaakt van Green Compound.
Goede doelen
Schwalbe zet zich steeds meer in voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Naast het Fair Rubber programma en het recyclingproces, maakt Schwalbe deel uit van nog een aantal andere projecten:
Borneo Orang-Utan Survival Foundation
De Borneo Urang-Utan Survival Foundation (BOS) redt thuisloze of verweesde oerang oetans. Ze worden in speciale kamers verzorgd om ze later weer in de wildernis terug te kunnen zetten. Om dit mogelijk te maken moet het regenwoud voortdurend beschermd worden.
De fabriek van Schwalbe is gevestigd in Indonesië en ondersteunt de gepassioneerde betrokkenheid van BOS.
Childrens Adversory Council
Schwalbe heeft sinds kort een Kinderadviesraad. Kinderen worden betrokken en hebben inspraak in het uitzoeken van kinderhulpprojecten die Schwalbe met in totaal 15.000 euro gaat ondersteunen. De eerste vergadering heeft pasgeleden plaatsgevonden en gezorgd voor een aantal zeer belangrijke beslissingen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid.
MVO-manager Felix Jahn: ‘Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft niet alleen betrekking op onze eigen producten of ons sociaal engagement, maar ook op de toeleveringsketen stroomopwaarts en -afwaarts. Wij willen een echte positieve bijdrage leveren en zijn niet tevreden met het slechts verminderen van negatieve effecten.’
Schwalbe blijft zich als merk inzetten voor een duurzame wereld en zal hier de komende jaren sterk op blijven focussen.
Dit artikel is gesponsord door Schwalbe.