Het is een absolute wereldprimeur: Schwalbe ontwikkelt en produceert al bijna 50 jaar hoogwaardige fietsbanden, de juiste band voor elke fietser. Het onderwerp duurzaamheid is sinds de eerste band een van de belangrijkste eigenschappen en waarden die Ralf Bohle, oprichter van het bedrijf, hanteerde - toen betekende dit vooral een lange levensduur. Sindsdien hebben verschillende teams met veel energie gewerkt aan het vinden van een manier om gebruikte fietsbanden opnieuw te kunnen gebruiken.
Grote doorbraak
Na tientallen jaren van onderzoek en een uitgebreid pilotproject is Schwalbe er nu, in nauwe samenwerking met haar partners, in geslaagd om tot een grote doorbraak te komen.
Als eerste fabrikant van fietsbanden ter wereld heeft Schwalbe samen met recyclingspecialist Pyrum Innovations en de Technische Universiteit (TH) Keulen een innovatief recyclingproces ontwikkeld om gebruikte fietsbanden van alle merken te recyclen - zonder afval. Dit betekent een enorme sprong voorwaarts op het gebied van milieubewustzijn en ecologische verantwoordelijkheid. Tot nu toe werden gebruikte fietsbanden als afval verbrand, waardoor de grondstoffen verloren gaan en CO2 wordt uitgestoten die schadelijk is voor het klimaat. Nu worden nieuwe banden gemaakt van gebruikte banden - dit proces bespaart 80 procent CO2. De cirkel is rond.
Hoe werkt Schwalbe’s fietsbandenrecycling?
De basis voor het recyclingproject ontstond in een tuinhuisje, van daaruit ontwikkelde oprichter Pascal Klein een start-up die nu beursgenoteerd is en een pionier is in het pyrolyseproces.
Pyrum heeft momenteel de enige pyrolysefabriek ter wereld die het hele jaar door produceert.
Het systeem functioneert als volgt:
- Inzameling in speciale recycling-containers bij retailers.
- Shredder: gebruikte banden worden in vier stappen versnipperd en gescheiden. Resultaten: rubbergranulaat, textielvezels en staal.
- Pyrolyse: Rubbergranulaat wordt onder uitsluiting van zuurstof in de pyrolyseoven verhit op ca. 700°C.
- Resultaten:
- Gas: voorziet gehele pyrolyse-systeem van stroom (draait volledig zelfstandig).
- Olie: gaat naar BASF en wordt bijvoorbeeld gebruikt in textielvezels.
- Pyrolysecokes: verdere verwerking tot rCB (recovered carbon black).
Binnenbandrecycling
Schwalbe is reeds enkele jaren actief met hun binnenbandrecycling project, het succes van dit project zorgde ervoor dat inmiddels ruim 20% van een nieuwe Schwalbe binnenband bestaat uit gerecyclede binnenbanden. Met dit recyclingproject zijn sinds 2016 al ruim 7 miljoen binnenbanden van de verbranding gered. Ook voor buitenbanden maakt schwalbe al een green compound gemaakt van gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen.
Nederland op een later moment
Ongeveer 400 (Duitse) dealers nemen al deel aan het Schwalbe bandenrecyclingproject, dat aanvankelijk alleen in Duitsland beschikbaar is. Nederlandse dealers kunnen in een later stadium ook deelnemen, meer informatie hierover volgt volgend jaar.
Dit artikel is gesponsord door Schwalbe.