Vuurwerkbranche start campagne: 'Niet ons vuurwerk'

Vuurwerkbranche start campagne: 'Niet ons vuurwerk'

Onder de slogan: 'Niet ons vuurwerk' is de vuurwerkbranche een campagne gestart om het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk duidelijk te maken aan het Nederlandse publiek. Door vandalisme, ongelukken en overlast zijn veel mensen klaar met de traditie en dat is zonde volgens de vuurwerkbranche. "Juist die zaken hebben daar niets mee te maken."

“Alleen de laatste drie dagen van het jaar mag vuurwerk verkocht worden en slechts acht uur per jaar, 31 december vanaf 18.00 uur, worden afgestoken. Knalvuurwerk is al een tijd geleden verboden dus de overlast die momenteel veroorzaakt wordt, gebeurt door illegaal vuurwerk”, zegt woordvoerder van de vuurwerkbranche Leo Groeneveld. Hij merkt dat veel mensen zich storen aan vuurwerk dat vóór Oudejaarsavond wordt afgestoken, veelal harde knallen door illegaal vuurwerk. In de media wordt over vuurwerk gesproken, terwijl illegaal vuurwerk wordt bedoeld. Daarom wil de branche via een campagne en bijbehorende site ‘Niet ons vuurwerk’ het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk duidelijk maken.

Vernielingen door illegaal vuurwerk

Opgeblazen bushokjes en prullenbakken, brandstichting, wangedrag en zwaar letsel wordt niet veroorzaakt door het siervuurwerk dat in Nederland verkocht mag worden. Leo Groeneveld: “Tegenwoordig zijn er knallers in het buitenland verkrijgbaar die te vergelijken zijn met handgranaten. Dat heeft niets met het Nederlandse vuurwerk en onze Oudejaarsavond traditie te maken. Consumenten zien het verschil echter vaak niet en wij hopen dat met deze campagne duidelijk te maken. We willen dat het merendeel van de Nederlanders dat wel van de vuurwerktraditie wil genieten niet de dupe wordt van wangedrag met illegaal vuurwerk. Wij staan voor een gezellige en veilige Oudejaarsavond.”

Verbod werkt illegaliteit in de hand

Ongelukken door vuurwerk veelal veroorzaakt door illegaal vuurwerk”

Ondanks een vuurwerkverbod door coronarestricties tijdens de afgelopen jaarwisseling werd er alsnog veel vuurwerk afgestoken. Volgens Leo geeft het aan dat een algeheel verbod problemen met illegaal vuurwerk niet oplost. “Je ziet dat veel mensen vuurwerk bij de jaarwisseling vinden horen. Een verbod werkt illegaliteit in de hand. Uit Europees onderzoek blijkt dat de verkoop van illegaal vuurwerk vaak gepaard gaat met zware criminaliteit. We willen dat het voor iedereen duidelijk is dat een verbod van legaal siervuurwerk niets uithaalt. Op advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn in 2020 verschillende producten waaronder vuurpijlen en knalvuurwerk verboden. Het letsel moet daarmee drastisch afnemen. De ongelukken door vuurwerk van de afgelopen twee jaarwisselingen zijn veelal veroorzaakt door illegaal vuurwerk aangezien Nederlandse verkopers door het algehele vuurwerkverbod vanwege corona niets verkocht hebben.”

Slechts 33 procent is voor verbod

In de stemwijzer in aanloop naar de tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 werd een vraag opgenomen of men voor- of tegenstander van de Nederlandse vuurwerktraditie is. “Deze stemwijzer is door ruim 3.300.000 unieke respondenten ingevuld. Uit de uitslag kwam naar voren dat slechts 33 procent van de respondenten voor een verbod op legaal siervuurwerk is. Uit cijfers blijkt dus dat veel mensen vuurwerk vinden horen bij de jaarwisseling. Niet voor niets staat vuurwerk op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed”, besluit hij.

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler

OOMT Webinar: de RI&E als investering voor betere werkomstandigheden

OOMT Webinar: de RI&E als investering voor betere werkomstandigheden

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt de risico's op de werkvloer in kaart. Voor werkgevers en medewerkers biedt dit waardevolle inzichten en voordelen. Volgens Mirjam van der Kooij, adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT is een RI&E niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een investering in betere arbeidsomstandigheden.

Steun de actie van Van Raam voor Stichting Metakids; nu al bijna 10.000 euro binnen

Steun de actie van Van Raam voor Stichting Metakids; nu al bijna...

Van Raam, specialist in aangepaste fietsen, zet zich dit jaar in voor Stichting Metakids tijdens 3FM Serious Request. Op woensdag 18 december fietsten medewerkers van Van Raam vanaf de fabriek in Varsseveld naar het Glazen Huis in Zwolle, een tocht van ruim 80 kilometer. Het streefbedrag was 3.000 euro, maar inmiddels staat de teller al op 9.840 euro.

Maarten Akkers geeft als voorzitter BOVAG Fietsbedrijven zijn mening over zaken die spelen in de tweewielerbranche.

Manieren vinden om uitdagingen te tackelen | BLOG

Het jaar loopt op z'n eind en samen met jullie blik ik terug op wat we hebben meegemaakt in de fietsbranche. Het was een periode vol uitdagingen, maar ook kansen. Eén van de grootste thema's dit jaar was de onvoorspelbaarheid in de markt. Supply chain-problemen, lange levertijden, onverwachte vraagpieken en dalen: het heeft er allemaal voor gezorgd dat voorraadbeheer behoorlijk uitdagend was.

Arnold Koopmans, voorzitter vArnold Koopmans, voorzitter van de Gazelle Dealervereniging. (Foto: BOVAG)

Gazelle Dealervereniging praat over Gazelle Connect

De Gazelle Dealervereniging, die door BOVAG gefaciliteerd wordt, kijkt terug op een constructief jaar waarin het overleg met Gazelle goed is verlopen. In de bijeenkomsten passeerden vele Gazelle-specifieke onderwerpen de revue, waarbij Gazelle Connect een veelbesproken thema was.