De anderhalve-meter-maatschappij stelt dat we persoonlijk contact moeten vermijden. Maar hoe geef je leiding op anderhalve meter? Wat betekent dat eigenlijk voor de sfeer in het bedrijf en wat stelt gastvrijheid nog voor als je strepen op de vloer zet waar de klanten achter moeten blijven? Zeker in deze tijden is coaching belangrijk. Daarom ontwikkelde OOMT 'Coachen op afstand'. OOMT-coaches komen met antwoorden op de vragen waar jij mee zit: hoe blijf je jezelf uitdagen en ontwikkelen? Hoe blijf je plezier in je werk houden? We mogen dan allemaal op anderhalve meter van elkaar staan, maar via de mail, telefoon of computer staat OOMT nog steeds naast jou om antwoord te geven op de vragen waar jij mee zit. OOMT, BOVAG en de sociale partners ondersteunen bedrijven in de mobiliteitsbranche met tijdelijke maatregelen, die ondernemers en medewerkers helpen om door de crisis te komen.
Webinar 'Coachen op afstand' terugkijken
Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen in het leven: zelfkennis. Weet jij wat jouw sterke en zwakke kanten zijn? Ben jij je bewust van je gedrag en het effect daarvan op anderen? Ben jij de gedroomde leider voor je medewerkers of is er een betere versie van jou mogelijk? Hoe werk je aan jezelf? Je komt er achter tijdens het webinar 'Coachen op afstand', dat OOMT maandagavond 11 mei samen met Tweewieler en zustertitel AMT (Auto + Motortechniek, een vakblad voor garagehouders) organiseerde.
Tijdens het webinar 'Coachen op afstand' krijg je praktische tips en ervaringen uit de praktijk waar je gelijk mee aan de slag kunt. Kun jij de sterke kanten van jezelf, de medewerkers en het bedrijf in kaart brengen? En wat zie je dan? Vaar je nu vooral op gevoel, of zou je liever meer op cijfers willen sturen?
Heb je het webinar gemist? Natuurlijk kun je het terugkijken: www.tweewieler.nl/webinar-coachen-op-afstand
Stap voor stap naar de gunfactor
Ben van Tilburg, eigenaar van Autobedrijf Ben van Tilburg in Marknesse, doet alles om de gunfactor voor zijn bedrijf te verhogen. Hij weet hoe belangrijk het is klanten iets te geven, waardoor ze sneller bereid zijn jou als ondernemer iets terug te geven. Volgens Ben van Tilburg kan iedereen werken aan het verhogen van de gunfactor. "Probeer eerst iets in het klein uit. Kleine stappen hebben een grote kans op succes en het risico op mislukking is klein. Let vervolgens op de uitwerking: hoe verloopt de samenwerking in het bedrijf? Elke succesvolle stap geeft vertrouwen voor de volgende stap", aldus Van Tilburg.
Eerst de BTW, dan de BMW
In chaotische tijden is het belangrijk om structuur in je bedrijf te hebben, zodat iedereen weet wat hij of zij van een ander kan verwachten. Wil jij een probleem aanpakken? Prima, maar doe dat niet tegelijkertijd met het aanpakken van een ander probleem en doe het niet half. Focus je op één ding en maak dat af. Een focus op alles, is een focus op niets. Ben van Tilburg is sterk in gestructureerd werken. Hij werkt al 20 jaar (en bij drie verschillende bedrijven) met zijn collega Folmer de Jong samen. Met die structuur zit het bij hun wel goed. "Het devies van mijn vader was altijd: eerst de BTW, dan de BMW. Hij bedoelde daarmee: loop niet naast je schoenen en doe geen gekke dingen."
Kan jij goed leidinggeven?
Leidinggeven is het beïnvloeden van het gedrag van je medewerkers. Wie zich bewust is van zijn uitstraling en de uitwerking op zijn omgeving, kan zijn boodschap veel beter overbrengen. Volgens OOMT heeft 73 procent van de bedrijven in de mobiliteitsbranche minder dan vijf werknemers in dienst. Ben van Tilburg heeft er zes, hijzelf meegerekend: "Ons bedrijf is plat en als het om leidinggeven gaat, dan kom ik denk ik heel ver met aangeboren eigenschappen. Leidinggeven moet ook in je zitten, maar ik deel geen lakens uit."
Meer webinars van Tweewieler en OOMT
Tweewieler organiseert samen met OOMT en zustertitel AMT regelmatig webinars. Je vindt ze hieronder.
Klik op de link om ze terug te kijken.
Wees geen allemansvriend
Ben van Tilburg is een 'mensen-mens'. "Ik ben blij met m'n klanten en trots op mijn team." De sterkste kant van Van Tilburg is het creëren van een team. Wie er in slaagt zijn werknemers te laten samenwerken in een team, merkt de voordelen al snel. In een team steunen de medewerkers elkaar en bieden ze elkaar de helpende hand. Vele handen maken licht werk en niemand hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.
De eerste stap op weg naar een team begint met openheid. Zorg voor onderling vertrouwen, creëer betrokkenheid en verantwoordelijkheid en je krijgt uiteindelijk betere resultaten. Maar het werken in teams heeft ook nadelen. Teams zoeken namelijk vaak naar consensus en maken veilige keuzes. Ze kiezen A én B en dat leidt tot zoutloze compromissen. Een succesvol team kan daarom niet zonder een sterke leider; iemand die een keuze tussen A of B afdwingt. Wees niet autoritair, maar wees ook geen allemansvriend.