Dat is een vraag die veel ondernemers aan zichzelf stellen: klopt mijn voorraad? Wordt alles goed bijgehouden? Binnen de fietsenwereld merken we dat het steeds meer aan de orde is om een goed voorraadbeheer te hebben. Op het moment dat het druk is in de winkel en er hard doorgewerkt wordt aan de opdrachten, kan het wel eens voorkomen dat er een product niet goed op de werkplaatsbon terechtkomt. Of een artikel wordt meegegeven bij de verkoop van de fiets zonder dat deze afgeboekt wordt van de voorraad.
Zwevende voorraad
Wat gebeurt er op het moment dat de voorraad niet klopt met hetgeen er in de winkel ligt? Zodra de voorraad die in het systeem staat niet klopt met de daadwerkelijke voorraad die aanwezig is in de winkel krijgt u last van een 'zwevende voorraad'. Dat wil zeggen dat er voorraad in uw systeem aanwezig is die al een x aantal dagen/maanden niet meer verkocht is en eigenlijk allang de winkel heeft verlaten.
Hogere winst dan het geval is
Naast dat het artikel de winkel allang heeft verlaten, wordt op het moment dat er een balanslijst opgemaakt wordt de verkeerde (hogere) waarde getoond van wat er aan voorraad staat in de winkel. Als de definitieve balans en jaarrekening opgemaakt worden, heeft u een hogere winst dan eigenlijk het geval is en daarover betaalt u dus ook meer belasting. Als er een min/max-voorraad aan het artikel is gegeven, zal deze ook nooit automatisch besteld worden omdat er dus volgens het systeem genoeg in staan om niet bij te hoeven bestellen.
Hoe kom ik af van zwevende voorraad?
Er zijn natuurlijk verschillende manier om de voorraad weer kloppend te maken. De beste manier om dit te doen is om de hele winkel te gaan tellen. Vroeger werd dit nog gedaan met pen en papier, maar vandaag de dag zijn er al een heleboel hulpmiddelen om dit werk een stuk makkelijker te maken. Denk aan een bluetoothscanner die gekoppeld kan worden aan uw telefoon of een scanner met USB-aansluiting die u aan een laptop koppelt, waarmee u mobiel langs de schappen kan lopen. Ook kunt u lijsten van de artikelen uitdraaien met de aantallen zoals ze er volgens het systeem in staan. Voor onderdelen en fietsen zijn verschillende lijsten aan te bevelen waarbij de voorraadlijst van een fiets netjes per fiets afgevinkt kan worden.
Mobiele handscanner
Voor het tellen van de onderdelen zijn er ook mobiele handscanners te verkrijgen waarbij u, indien er een wifi-verbinding aanwezig is, door de zaak heen kan lopen en ieder onderdeel kan scannen om de juiste voorraad in te geven. Op het moment dat u de hele winkel heeft gescand en de juiste aantallen heeft ingevoerd, wordt er gevraagd of de voorraad die u in deze inventarisatie ronde NIET heeft gescand op 0 wilt zetten. Als de hele winkel dus gescand is, haalt dit ook gelijk alle zwevende voorraad weg.
Conclusie
Zoals u ziet is er alleen maar voordeel uit te halen op het moment dat uw voorraad en het beheer daarvan juist zijn. Gebruikers vanaf de WilMar Extended edition hebben de mogelijkheid om de voorraad te inventariseren vanuit het programma. Voor verdere informatie kunt u terecht op deze pagina: https://www.wilmarinfo.nl/inventariseren of neem contact op met onze helpdesk: 0343-441596.
Dit artikel is gesponsord door WilMar