OOMT helpt de ondernemer hiermee op weg, zodat die op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan. Deelnemers aan het OOMT-webinar ‘Arbozaken: hoe maak je het behapbaar en begrijpelijk?’ van 28 februari leerden bovendien van de kennis en ervaring van twee preventiemedewerkers en een arbodeskundige. Een opname van dit webinar is onderstaand terug te zien.
In een tweewielerbedrijf wordt vaak gewerkt met geavanceerde gereedschappen. Dat gebeurt soms in een lastige houding en in een lawaaiige omgeving. Met de populariteit van de e-bike is het gewicht van de fiets in de afgelopen jaren bovendien flink gestegen. En wat te denken van de afmetingen van elektrische bakfietsen en cargobikes? Dat heeft grote invloed op de lichamelijke belasting.
Volgens Emily van de Vijver, projectleider Arbocatalogus bij OOMT, zijn er in de tweewielerbranche dan ook volop risico’s bij het werk, met als gevolg bijvoorbeeld een hernia, afgerukte vingers, gehoorschade of te veel herhalend werk doen. “Daarnaast is werken met gevaarlijke stoffen een heel lastig te doorgronden dossier, waardoor het niet eenvoudig is om te zien of je als bedrijf de juiste werkwijze hebt en voldoende maatregelen hebt genomen.”
Werkgevers en medewerkers geven invulling
“Het doel van arbozaken is dat iedereen veiliger, gezonder en prettiger aan het werk is. Hierdoor blijven mensen duurzaam inzetbaar, hebben ze minder verzuim en zijn ze productiever”, legt Emily van de Vijver uit. “Bovendien zijn medewerkers geneigd om in een bedrijf waar de arbozaken op orde zijn, langer te blijven werken. Dat is in deze tijd van personeelskrapte ook heel belangrijk.”
Aan gezondheid en veiligheid op de werkvloer geven zowel werkgevers als medewerkers invulling. Dat vastleggen van een onderwerp wordt per branche gedaan. Dit gebeurt in een arbocatalogus, waarin afspraken en oplossingen staan. Voor de tweewielerbranche heeft OOMT deze afspraken vertaald in praktische checks. Met het beantwoorden van de vragen in de checks maakt de ondernemer een concreet actieplan op maat voor zijn of haar bedrijf.
Bewustwording en inzicht zijn noodzakelijk
Maar niet iedere werkgever en medewerker wil investeren in veilig en gezond werken. Van de Vijver ziet in de tweewielerbranche bijvoorbeeld nog steeds ‘stoer’ gedrag op de werkvloer. “Iedereen weet dat het veel makkelijker is om met z’n tweeën zware gewichten op te tillen dan alleen. Of neem zwarte handen, waarbij we weten dat schadelijke stoffen ook door je huid kunnen dringen. Gelukkig zien we steeds vaker dat handschoenen worden gebruikt.”
Kennis en bewustwording zijn dan ook belangrijk bij arbozaken. De vraag is of die allebei voldoende aanwezig zijn in een tweewielerbedrijf, zowel bij werkgever als bij medewerker. “Daarbij moet je inzichtelijk hebben waar de risico’s zitten”, zegt Emily Van de Vijver. Ze schat dat zo’n 20 procent van de bedrijven gezondheid en veiligheid niet interesseert. Zo’n 60 procent van de bedrijven heeft arbozaken nog niet goed genoeg geregeld, met als belangrijkste reden dat ze er niet aan toekomen. De laatste 20 procent heeft hun zaken tiptop op orde. Soms omdat er een aanleiding is geweest met een ernstig ongeval. Of ze zijn geïnspireerd door een collega of er is een medewerker die hiervoor interesse heeft.”
5 stappen naar veilig en gezond werken
OOMT gaat die grootste groep helpen om stappen te gaan zetten. Hiervoor bieden ze vijf praktische stappen om veiliger en gezonder te gaan werken.
- Stap 1: Inventariseer de risico's met de branche RI&E
- Stap 2: Maak een actieplan via de checks van de diverse arbothema's
- Stap 3: Aan de slag met de oplossingen uit het actieplan
- Stap 4: Betrek je medewerkers
- Stap 5: Blijf communiceren
Naast deze stappen benadrukt Emily van de Vijver dat er doorlopend aandacht moet zijn voor gedrag en bewustwording bij arbozaken. “Spreek elkaar erop aan en laat het onderwerp periodiek terugkomen. Met medewerkers, maar ook met uitzendkrachten, stagiaires, anderstaligen en nieuwe medewerkers. Neem ze hierin mee.” Als werkgevers en medewerkers overtuigd zijn van de noodzaak, dan kunnen zij concrete stappen zetten met de diensten van OOMT. “Zij maken het praktisch en begrijpelijk hoe je veiliger en gezonder kunt werken. Bijvoorbeeld met trainingen, een toolbox, suggesties voor hulpmiddelen en heldere animaties in de arbocatalogus.” En die eerste stap? “Die begin je door een RI&E te maken. Doordat je de risico’s inventariseert, zorg je voor bewustwording.”
Webinar terugkijken
Tijdens het webinar van 28 februari is specifiek gesproken over veilig en gezond werken. Kijk het hier terug:
Dit artikel is gesponsord door OOMT.