Digitaal fietspaspoort Velopass nu ook in Nederland

Digitaal fietspaspoort Velopass nu ook in Nederland

Na een succesvolle start in België is Velopass nu ook op de Nederlandse markt beschikbaar. Velopass is een digitaal fietspaspoort dat fietsers in staat stelt om hun fiets gratis te registreren, inclusief de tenaamstelling op basis van het framenummer.

Het platform maakt het daarnaast heel gemakkelijk om de eigendomsoverdracht te verzorgen via een pincode. Het bedrijf is ontstaan als equivalent op de Nationale Autopas (NAP), met als doel om fietsdiefstal en fraude tegen te gaan.

Chip in sticker met QR-code

Optioneel is een NFC-chip te bestellen die geïntegreerd is in een sticker waar een QR-code op staat. Hiermee kan de fiets gemakkelijk gescand worden om de status van de fiets te zien, en kan bij het vinden van een gestolen fiets de eigenaar eenvoudig worden bereikt.

De NFC-sticker is te koop bij deelnemende fietswinkels. De Velopass-dealers zorgen dat alle fietsen die ze verkopen al gechipt zijn, inclusief fietsdata. De fietser dient enkel de tenaamstelling af te ronden na levering van de fiets.

Fietsregistratie

Fietsdiefstal is een groot probleem in veel steden over de hele wereld. “Met Velopass kan elke fietser zijn of haar fiets op naam zetten en beschermen tegen diefstal. In geval van diefstal, men de fiets gemakkelijk verloren melden en kan er direct contact met degene opgenomen worden bij het terugvinden”, aldus Helene Gaspar van Velopass.

Daarnaast kan het registreren van de fiets bij Velopass ook nuttig zijn als je de fiets later wil doorverkopen. Helene Gaspar: “Het is namelijk mogelijk om eigendomsoverdracht van de fiets te doen. Als de fiets een Velopass heeft, kan gemakkelijk aangetoond worden dat je de rechtmatige eigenaar bent en lever je met de fiets een digitaal paspoort met fietsdata. Dit kan het verkoopproces vergemakkelijken en kan helpen om een betere prijs te krijgen voor de fiets.”

Inzetten om fraude te bestrijden

Velopass zet zich verder in voor verbeterde beveiliging van verzekerde fietsen en bestrijding van verzekeringsfraude. “Onze oplossing biedt extra beveiliging voor verzekerde fietsen en maakt het mogelijk om nieuwe verzekeringen aan te bieden. Bovendien kunnen verzekeraars Velopass inzetten om fraude te bestrijden”, aldus Gaspar. “Bij het indienen van een claim moet de persoon zijn fiets ook als verloren melden op Velopass, waarna het eigendom van de verloren fiets wordt overgedragen aan de verzekeraar. Als de fiets dan ergens wordt gescand, wordt de status gezien en wordt de fiets naar de verzekeraar herleid.”

Overheden hebben tot vandaag nog geen doeltreffend systeem gevonden om fietsdiefstal te bestrijden. Volgens Gaspar biedt Velopass ook hier de oplossing: “Onze fietsidentificatie maakt het voor overheden mogelijk om de veiligheid van hun burgers te vergroten en de terugvindbaarheid van gestolen fietsen te verbeteren. Bovendien wordt de wereldwijde community ingezet om de status van de fiets te controleren en, in geval van verlies, direct contact op te nemen met de rechtmatige eigenaar.”

Haagse bezuinigingen: 'Overheid trekt handen van aanpak fietsdiefstal'

Haagse bezuinigingen: 'Overheid trekt handen van aanpak fietsdiefstal'

Het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) houdt zich vanaf januari niet langer bezig met fietsdiefstal. De organisatie, die volledig wordt gefinancierd door de overheid, maakt die keuze vanwege Haagse bezuinigingen. Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) is teleurgesteld en wil juist extra aandacht voor het dossier.

Paul Scholten aan de slag bij Ebike Factory

Paul Scholten aan de slag bij Ebike Factory

De afgelopen twee jaar werkte Paul Scholten in een fietsenwinkel, maar het bloed van vertegenwoordiger begon weer te stromen. Sinds kort is hij aan de slag als accountmanager Zuid-West Nederland bij Ebike Factory. In deze rol gaat hij de merken Advanced, Reany en CaGobike vertegenwoordigen.

De steun van belangrijke aandeelhouders en crediteuren komt op een cruciaal moment voor Accel Group. Foto: Accel Group.

Accell Group krijgt steun van schuldeisers voor herkapitalisatie

Accell Group kan verder met het herstructureren van haar financiële positie nu het voldoende steun heeft gekregen van belangrijke belanghebbenden. "De implementatie van de herkapitalisatie zal een duurzame financiële en operationele basis creëren om onze strategie uit te voeren", aldus het bedrijf. Ze geven aan dat zo'n 80 van de belanghebbenden en schuldeisers hun steun hebben toegezegd voor de herkapitalisatie.

Hoop op overname na faillissement Stella

Hoop op overname na faillissement Stella

Stella is failliet verklaard, zo heeft curator Frans van Oss bevestigd. Afgelopen dinsdag vroeg de fietsfabrikant uit Nunspeet al uitstel van betaling aan. Ondanks verwoede pogingen om het tij te keren, leed Stella geruime tijd verlies.