Het platform maakt het daarnaast heel gemakkelijk om de eigendomsoverdracht te verzorgen via een pincode. Het bedrijf is ontstaan als equivalent op de Nationale Autopas (NAP), met als doel om fietsdiefstal en fraude tegen te gaan.
Chip in sticker met QR-code
Optioneel is een NFC-chip te bestellen die geïntegreerd is in een sticker waar een QR-code op staat. Hiermee kan de fiets gemakkelijk gescand worden om de status van de fiets te zien, en kan bij het vinden van een gestolen fiets de eigenaar eenvoudig worden bereikt.
De NFC-sticker is te koop bij deelnemende fietswinkels. De Velopass-dealers zorgen dat alle fietsen die ze verkopen al gechipt zijn, inclusief fietsdata. De fietser dient enkel de tenaamstelling af te ronden na levering van de fiets.
Fietsregistratie
Fietsdiefstal is een groot probleem in veel steden over de hele wereld. “Met Velopass kan elke fietser zijn of haar fiets op naam zetten en beschermen tegen diefstal. In geval van diefstal, men de fiets gemakkelijk verloren melden en kan er direct contact met degene opgenomen worden bij het terugvinden”, aldus Helene Gaspar van Velopass.
Daarnaast kan het registreren van de fiets bij Velopass ook nuttig zijn als je de fiets later wil doorverkopen. Helene Gaspar: “Het is namelijk mogelijk om eigendomsoverdracht van de fiets te doen. Als de fiets een Velopass heeft, kan gemakkelijk aangetoond worden dat je de rechtmatige eigenaar bent en lever je met de fiets een digitaal paspoort met fietsdata. Dit kan het verkoopproces vergemakkelijken en kan helpen om een betere prijs te krijgen voor de fiets.”
Inzetten om fraude te bestrijden
Velopass zet zich verder in voor verbeterde beveiliging van verzekerde fietsen en bestrijding van verzekeringsfraude. “Onze oplossing biedt extra beveiliging voor verzekerde fietsen en maakt het mogelijk om nieuwe verzekeringen aan te bieden. Bovendien kunnen verzekeraars Velopass inzetten om fraude te bestrijden”, aldus Gaspar. “Bij het indienen van een claim moet de persoon zijn fiets ook als verloren melden op Velopass, waarna het eigendom van de verloren fiets wordt overgedragen aan de verzekeraar. Als de fiets dan ergens wordt gescand, wordt de status gezien en wordt de fiets naar de verzekeraar herleid.”
Overheden hebben tot vandaag nog geen doeltreffend systeem gevonden om fietsdiefstal te bestrijden. Volgens Gaspar biedt Velopass ook hier de oplossing: “Onze fietsidentificatie maakt het voor overheden mogelijk om de veiligheid van hun burgers te vergroten en de terugvindbaarheid van gestolen fietsen te verbeteren. Bovendien wordt de wereldwijde community ingezet om de status van de fiets te controleren en, in geval van verlies, direct contact op te nemen met de rechtmatige eigenaar.”